czwartek, 22 sierpnia 2013

W morelowym sadzie



Jednym z powodów dla których uwielbiam lato jest ogrom owoców.Sady owocują,gałęzie uginają się pod ciężarem owoców.Dziś zapraszam was do morelowego sadu.Morele uwielbiam w każdej postaci.W tym roku zamknęłam ich smak w słoiczkach z konfiturą,w słoju maceruje się nalewka a dziś przygotowałam ciasto morelowe w słoiczkach.Desery w słoikach zdobywają popularność w kuchniach całego świata a więc i ja postanowiłam spróbować.Zrobiłam ciasto z kawałkami moreli,nasączone syropem na którym pławią się duszone morele.A to wszystko przykryte obłokiem bitej śmietany i uwieńczone gałką lodów waniliowych.
Połączenie tych smaków,wyśmienite a deser w słoiczku możesz zabrać na party w ogrodzie.


składniki:

125 g masła
1 1/3 szklanki mąki pszennej
1 jajko
1/3 szklanki cukru trzcinowego
75 ml śmietanki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
200 g moreli

ponadto:

800 g moreli
1/3 szklanki cukru trzcinowego
250 ml  śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
lody waniliowe



Przygotuj 4 słoiczki o pojemności 500 ml.Masło rozpuść, wystudź.Wszystkie składniki suche i mokre umieść w dużej misce i utrzyj je niezbyt dokładnie za pomocą trzepaczki.Morele opłucz,usuń pestki a miąższ pokrój w grubą kostkę.Wmieszaj owoce do ciasta,a następnie ciasto podziel między 4 słoiczki.
Słoiczki ustaw na blaszce wyłożonej pergaminem i wstaw do nagrzanego do 160 stopni piekarnika.Piecz przez 40 minut do suchego patyczka.Gotowe ciasto wystudź.
Przygotuj owoce w syropie.Cukier trzcinowy podgrzej na patelni.Gdy zacznie się topić dolej 1/3 szklanki wody.Uważaj,może pryskać!Gdy syrop zacznie bulgotać dodaj do niego wypestkowane i umyte morele.
Duś na małym ogniu przez 10 minut.Odstaw morele aby przestygły.
Śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem.Teraz dokończymy nasz deser.Rozdziel morele po równo do każdego słoiczka,dodatkowo wlej do każdego słoiczka po 2 łyżki syropu.Na morele wyłóż ubitą na sztywno śmietankę a wierzch zwieńcz gałką lodów waniliowych.Pamiętaj aby lody wyłożyć bezpośrednio przed podaniem.Deser przechowuj w lodówce.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz