sobota, 31 sierpnia 2013

Niech nas mięta opęta




Dzisiejsza pogoda dała nam jasno do zrozumienia,że lato się kończy.Chłodny poranek,okraszony opadami deszczu spowodował że ciepłe skarpety zostały przywrócone do łask.Lato zmienia płaszczyk i stanie się babim latem by potem ustąpić miejsca jesieni.Jest to odwieczny spór między siłami natury,dający nam do zrozumienia że przychodzi czas zmian...ale jeszcze nie dziś :) Słońce wygrało batalię z chmurami i raczy nas swoimi promieniami.Jesień nam niestraszna  więc dziś zaserwowałam miętowo-czekoladowe semifreddo.
W tym roku zawojowały mnie lody miętowe,postanowiłam więc zrobić deser,który będzie mi je przypominał.Udało się,efekt przepyszny,przekonajcie się sami


składniki:

2 białka
4 żółtka
1/2 szklanki cukru trzcinowego
400 ml śmietanki 30%
2 łyżki likieru miętowego
1 łyżka posiekanych listków mięty+
1 łyżka cukru trzcinowego
60 g czekolady deserowej
20 g czekolady mlecznej
100 g kakaowych herbatników
odrobina zielonego barwnika spożywczego

dekoracja:

80 g czekolady deserowej




Foremkę keksówkę wyłóż folią spożywczą.Teraz przygotuj kąpiel parową dla jajek.Zagotuj wodę w rondlu.Białka wlej do miski (miska musi być większa od rondla tak abyś mogła swobodnie ją ustawić).Miskę umieść w kąpieli parowej i ubijaj białka na sztywno,dodaj cukier i ubijaj aż białka będą lśniące i puszyste.Dodawaj po jednym żółtku i całość ubijaj ok 10-15 minut do momentu gdy zobaczysz że masa zgęstniała.Gotową masę jajeczną odstaw aby przestygła.Śmietankę ubij na sztywno.Obie czekolady zmiksuj w blenderze tak abyś otrzymała okruchy.Listki mięty utrzyj z łyżką cukru trzcinowego.Do przestudzonej masy jajecznej dodaj śmietankę,likier,czekoladę,miętę oraz barwnik.Delikatnie wymieszaj do połączenia się składników.Tak przygotowaną masę wylej do przygotowanej foremki,wyrównaj wierzch.
Herbatniki zmiksuj w blenderze i powstałe okruchy wysyp na wierzch deseru.Delikatnie przemieszaj aby część herbatników wtopiła się w masę.Gotowy deser wstaw do zamrażarki na 5-6 godzin.
Czekoladę deserową roztop,wylej na deskę,rozprowadź równomiernie nożem i wstaw na kwadrans do zamrażarki.Za pomocą noża zeskrob czekoladowe wióry i posyp nimi deser przed podaniem.





2 komentarze: