Uwielbiam ciasto marchewkowe.Robiłam je już w kilku wariantach a to ciasto dedykuję osobom, które są na diecie bezglutenowej.Ciasto jest upieczone na mące ryżowej,do tego jest banalnie proste w wykonaniu.To jedno z ciast idealnych do zrobienia w niedzielne przedpołudnie,gdy czas płynie leniwie.Przemieszasz niedbale kilka składników a już chwilkę po włożeniu go do piekarnika,w domu uniesie się aromat korzennych przypraw.Idealne do popołudniowej herbatki.
Dziś przy okazji słodkiego rudzielca chcę wam przedstawić jeszcze jednego Rudzielca,równie słodkiego i bliskiego memu sercu,mojego wspaniałego Rudziszonka :)
składniki:
200 g mąki ryżowej
200 g cukru trzcinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
1 łyżka cynamonu
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
300 ml oleju
3 jajka
3 drobno starte marchewki (200 g)
Wszystkie suche składniki tj mąkę,cukier,sodę,proszek do pieczenia,sól,cynamon,gałkę muszkatołową wymieszaj w dużej misce.W drugiej misce połącz lekko ubite jajka z olejem i startą marchewką.Dodawaj partiami suche składniki,mieszaj za pomocą drewnianej łyżki do uzyskania gładkiej masy.Gotowe ciasto przełóż do wyłożonej pergaminem foremki o wymiarach 35x28 cm.Wyrównaj wierzch,piecz około 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni,do tzw. suchego patyczka.
Gotowe ciasto oprósz cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz