wtorek, 11 czerwca 2013

Banofee pie



Dziś zapraszam na tartę Banofee pie według pomysłu Jamiego Olivera,jednego z moich ulubionych kucharzy.Cenię go za szerzenie zdrowego żywienia oraz za nietuzinkowe pomysły na szybkie dania.Przepis pochodzi z książki '30 minut w kuchni'.Jamie użył gotowego spodu,ja zrobiłam własny.Tarta jest pyszna,jest to zdecydowanie jeden z bestsellerów kulinarnych.Dla mnie osobiście to czasoumilacz "w oczekiwaniu na wiosnę".Zapraszam was na Banofee pie.


składniki:

ciasto:
90 g zimnego masła
4 żółtka
szklanka mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1-2 łyżki zimnej wody

nadzienie:

4 łyżki cukru trzcinowego
4 banany
100 ml mleka
300 ml śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
łyżeczka kawy rozpuszczalnej
50 g gorzkiej czekolady


Zimne masło posiekaj na stolnicy,dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną,żółtka i wodę.Zagnieć ciasto,owiń szczelnie folią spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę.Po tym czasie wyjmij ciasto rozwałkuj je i wyłóż nim formę do tarty,uprzednio natłuszczoną masłem.Nakłuj ciasto widelcem i wstaw do nagrzanego do 170 stopni piekarnika.Piecz przez ok. 30 minut do momentu gdy ciasto nabierze złotego koloru.Gotowe ciasto ostudź w formie.
Dwa banany zmiksuj z mlekiem.Cukier trzcinowy podgrzej na suchej patelni.Gdy zacznie się topić wlej banany z mlekiem.Zagotuj tą mieszaninę nie mieszając jej.Gotuj na małym ogniu do momentu gdy masa zgęstnieje (około 10 minut).Zdejmij masę z ognia i przelej ją na upieczony spód,pozostaw do wystygnięcia.
Śmietankę ubij z cukrem pudrem na sztywno,pod koniec ubijania wmieszaj kawę rozpuszczalną.
Czekoladę gorzką rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce,rozsmaruj na płaskiej blaszce i wstaw na 5 minut do zamrażarki.Dwa banany pokrój na plasterki,ułóż je na tarcie.Na wierzchu rozsmaruj ubitą śmietanę.
Czekoladę wyjmij z zamrażarki,za pomocą dużego noża zeskrob wióry i udekoruj nimi tartę.Przed podaniem schłódź tartę przez pół godziny.Przepisuję dwa kawałki na poprawę nastroju.Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz