W majowe dni chętniej sięgam po lekkie sałatki. Z kilku prostych składników można wyczarować naprawdę smaczny posiłek. Jedna z moich ulubionych sałatek to ta z kurczakiem. Chrupiąca sałata, soczysta pomarańcza, chrupiące płatki migdałów i kawałki podsmażonego kurczaka. Do tego lekki dressing i wiosenny posiłek gotowy.
Zapraszam po przepis :).
Przepis dołączam do akcji "Vegeta Natur przepisy inspirowane naturą"
Składniki:
1 główka sałaty rzymskiej
1/2 główki sałaty karbowanej
1/2 czerwonej cebuli
1 pomarańcza
1 cytryna
10 suszonych pomidorów z zalewy
garść płatków migdałowych
2 filety z kurczaka
2 łyżki oleju
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka Vegety Natur do mięs
1 łyżka musztardy dijon
1 łyżka miodu
Wykonanie:
Filety z kurczaka opłucz, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Mięso przełóż do miski. Dodaj olej oraz Vegetę i dokładnie wymieszaj. Następnie przełóż mięso na rozgrzaną patelnię i smaż na małym ogniu przez 5-6 minut. Usmażone mięso przełóż na talerzyk wyłożony ręcznikiem papierowym.
Sałatę opłucz, osusz, porwij na kawałki i ułóż na talerzu. Czerwoną cebulę obierz i posiekaj w cienkie piórka. Pomarańczę obierz ze skórki, usuń błonę i pokrój na cząstki. Suszone pomidorki pokrój na niezbyt cienkie paski.
Płatki migdałowe upraż na suchej patelni.
Przygotuj sos: w miseczce wymieszaj oliwę, sok wyciśnięty z cytryny, musztardę i miód.
Na sałacie ułóż kawałki kurczaka, cebulę, suszone pomidory i cząstki pomarańczy. Wierzch sałatki polej sosem. Przed podaniem udekoruj płatkami migdałowymi.
jak smakowicie:)
OdpowiedzUsuń