czwartek, 14 maja 2020

Cukiniowe pancakes z wędzonym łososiem i nowalijkami




Uwielbiam pancakes, w każdej postaci. Zazwyczaj kojarzą się one z puszystymi placuszkami hojnie oblanymi syropem klonowym w towarzystwie owoców. 
Wiosną, gdy na targu zaczynają się pojawiać różne nowalijki, lubię je przyrządzać w wersji wytrawnej.
Dziś proponuję Wam puszyste pancakes z cukinią. Do ciasta dodałam #vegetanatur z curry dla podkręcenia smaku. Podałam je z wędzonym łososiem i nowalijkami. To idealny sposób na śniadanie w stylu slow. 
Przepis dodaję do durszlakowej akcji "Vegeta Natur przepisy inspirowane naturą"








Składniki:

2 wiejskie jajka
1 szklanka maślanki
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
1 łyżeczka Vegety Natur z curry
szczypta soli
olej do smażenia
150 g wędzonego łososia
1 cukinia
4 liście sałaty karbowanej
1/2 pęczka szparagów
garść kiełków
garść jadalnych bratków
4 łyżki oliwy




Przygotowanie:


Cukinię opłucz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Jajka wbij do dużej miski. Następnie wlej maślankę i wymieszaj z jajkami. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz Vegetę. Za pomocą miksera wymieszaj dokładnie składniki. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Na koniec dodaj startą cukinię i delikatnie wymieszaj ją z ciastem.
Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Za pomocą łyżki wazowej nakładaj porcje ciasta i smaż na złoty kolor z obu stron. Usmażone pancakes układaj na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym.
Szparagi obierz, zblanszuj w osolonym wrzątku i pokrój na mniejsze kawałki.
Cukiniowe pancakes podawaj z plastrami wędzonego łososia, szparagami, listkami sałaty, kiełkami i jadalnymi bratkami. Przed podaniem skrop je oliwą. Smacznego!!!




1 komentarz: