środa, 22 lutego 2017

Kawowe zabaglione z wafelkami






Wczorajszy deszcz zmył z chodników resztki zimy, słupek rtęci pokazał +10, przyszło przedwiośnie. Słońce troszkę odważniej wychyla się zza chmur, powietrze stało się przyjemniejsze, codziennie po trosze przybywa dnia. Powoli wprowadzam do swoich planów aktywności fizyczne. Zaczęłam skromnie, od przebieżek z psem. Tak niewiele, a od razu poczułam przypływ radosnych endorfin. Czekam jeszcze na konne przejażdżki, teren w stajni odtajał już po zimie, za to Rzeczyca Mokra z całych sił pracuje aby zasługiwać na miano mokrej. Moje ostatnie odwiedziny w stadninie wprawiły mnie w osłupienie. Droga dojazdowa zamieniła się w rwący strumień, którym ze wzgórza spływają pozostałości po zimie. Wiadomo przedwiośnie bywa kapryśne, dziś pomimo ciepła jest dość ciemno i pochmurno, do tego co chwilę pada drobniutki deszczyk. W takie dni jak ten zazwyczaj męczy mnie ból głowy, niestety należę do barometrów pogodowych i każdy spadek ciśnienia odbija się na moim samopoczuciu. Dlatego dziś postanowiłam podnieść sobie ciśnienie oraz lekko się dosłodzić. Kawowe zabaglione z chrupiącymi wafelkami o smaku capuccino przeniosło mnie na chwilę do słonecznej Italii. Przez chwilę poczułam się, jakbym siedziała we włoskiej kafejce przy filiżance pysznego espresso i porcji kawowego zabaglione.
Pomimo krótkiej listy składników zabaglione jest bardzo eleganckim deserem. Śmiało możecie nim poczęstować teściową lub niespodziewanych gości.
Deser jest pyszny, łatwy oraz szybki w przygotowaniu,jak widzicie ma same zalety; koniecznie przygotujcie w domu. Przepis dołączam do akcji "Odkryj słodką przyjemność z wafelkami Lusette"




składniki na 2 porcje:

4 żółtka
3 łyżki cukru trzcinowego
4 łyżki świeżo parzonej espresso
1 wafelek o smaku capuccino Lusette



Przygotuj dwa pucharki. Wafelek przekrój na pół. Połowę pokrój na drobne kawałki, połowę pokrój w trójkąty i odłóż do dekoracji. Przygotuj kąpiel wodną w małym garnku. W dużej misce umieść żółtka oraz cukier trzcinowy. Ubij mikserem żółtka do połączenia się z cukrem. Następnie gdy woda w garnku zawrze ustaw miskę na garnku i ubijaj mikserem aż masa podwoi swoją objętość i wyraźnie zgęstnieje. Do kremu wlej espresso,masa nieco się rozrzedzi ale nie martw się. Ubij raz jeszcze całość, a gdy krem ponownie zgęstnieje przerwij ubijanie i odstaw krem do lekkiego przestudzenia. Dodaj do kremu pokrojone wafelki, lekko przemieszaj, nałóż do pucharków. Wierzch kremu udekoruj wafelkami.




1 komentarz: