Niedziela, koniec tygodnia, upragniony dzień, który przeznaczam na słodkie lenistwo. Po ulewnej sobocie słońce w końcu wychyla swe oblicze zza chmur i zwiastuje piękny dzień. Napawa mnie to radością i snuję leniwie plany przy filiżance herbaty.Nie mam jeszcze konkretnego planu, wiem jednak,że roztrwonię dzisiejszy dzień na przyjemności. Postanowiłam także zrobić słodkie co nieco na dzisiejszą popołudniową herbatkę. Po udanym mariażu kokosu i maliny tym razem postanowiłam pójść o krok dalej i połączyć kokos z jagodami. Deser jest lekki, niezbyt słodki, z odczuwalnym smakiem kokosa i jagód. To jeden z tych deserów, który smakuje wybornie i przyrządza się go w oka mgnieniu,zachęcam was do wypróbowania w waszych domach.
Przepis dołączam do akcji Słodkie jagodowe lato
serniczki:
200 ml śmietanki 30%
400 ml gęstego mleka kokosowego (1 puszka)
250 g naturalnego serka homogenizowanego
3/4 szklanki cukru pudru
ponadto:
500 g jagód
8 wafelków kokosowych
dekoracja:
wiórki kokosowe
rafaello
jagody
Przygotuj sześć pucharków. Jagody umieść w miseczce, posyp łyżką cukru pudru, rozgnieć widelcem na papkę. Powstałą masę na dno pucharków.
Śmietanką ubij na sztywno z cukrem pudrem, do ubitej śmietany dodawaj partiami mleko kokosowe i serek.
Całość dokładnie wymieszaj i wstaw na kwadrans do lodówki.
Wafelki kokosowe włóż do foliowej torebki i rozgnieć wałkiem na okruchy. Część masy kokosowej wyłóż na jagody, następnie zrób warstwę z wafelków, na końcu wyłóż resztę masy kokosowej. Wierzch deseru udekoruj jagodami, rafaello i wiórkami kokosowymi.
Wygląda niesamowicie! Już domyślam się po składnikach, że musiał być przepyszny :) Uwielbiam i kokosy i jagody, więc dla mnie to wymarzony deser :)
OdpowiedzUsuńPrzepis dodaję do akcji
Pozdrawiam ;)
było pysznie :)
Usuń