poniedziałek, 6 stycznia 2014

Muśnięty złotem torcik Sachera


W 1832 roku, nad modrym Dunajem Franz Sacher,zupełnie nieświadomy przyszłej sławy,na polecenie księcia Metternicha wypiekł ciasto czekoladowe przełożone marmoladą morelową.
Ciasto zdobyło serce Austriaków i rozsławiło ich na cały świat.
Przedstawiam moją interpretację tego wspaniałego ciasta.Różni się ona troszkę od przepisów krążących w sieci ale ufam,że przypadnie wam do gustu.






ciasto:

4 jajka
100 g masła
1 3/4 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
100 ml konfitury morelowej
100 g gorzkiej czekolady
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia

polewa:

60 g czekolady deserowej
60 g czekolady mlecznej
1 łyżka oliwy

złoty barwnik spożywczy w sprayu


Przygotuj tortownicę o średnicy 18 cm,piekarnik z termoobiegiem rozgrzej do 170 stopni.Masło i czekoladę włóż do rondelka,postaw na małym ogniu i podgrzewaj do momentu rozpuszczenia się obu składników.Zestaw z ognia,wymieszaj i przestudź.Jajka ubij z cukrem na puszystą masę.Mąkę,kakao i proszek do pieczenia przesiej do miski.Dodawaj partiami do masy jajecznej suche składniki oraz wystudzoną masę maślano-czekoladową aż do wytracenia składników.Konfiturę zblenduj na gładką masę i dodaj do ciasta.Dokładnie zmiksuj, a następnie przelej do tortownicy.Piecz przez około 50 minut do tzw. suchego patyczka.Gotowe ciasto wystudź.
Przygotuj polewę.Obie czekolady połam na kawałki,dodaj łyżkę oliwy i podgrzej w rondelku aż całość się rozpuści.Dokładnie wymieszaj,lekko przestudź i polej nią wystudzone ciasto.Gdy polewa zastygnie muśnij wierzch ciasta złotym sprayem.

Vienna at night

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz