czwartek, 14 listopada 2013

Z zupełnie innej beczki- łazanki z makiem




A teraz coś z zupełnie innej beczki chociaż może nie do końca :) Właściwie to łazanki z makiem są słodkie więc można je uznać za coś w stylu deseru a już na pewno deseru wieńczącego kolację wigilijną.
Przyznam szczerze, w mojej rodzinie nikt nie przyrządzał tej potrawy na Wigilię. Na jednym z moich ulubionych portali kulinarnych www.gotujmy.pl został ogłoszony konkurs, w którym jedną z opcji było przygotowanie łazanek z makiem. Pomyślałam, że będzie to świetna okazja do stworzenia własnej wersji tego dania a także pierwszy krok, który być może zaowocuje nową pozycją na świątecznym stole. Z przyjemnością mogę oznajmić, że zostałam wyróżniona w tym konkursie :) i z tego miejsca zapraszam serdecznie na moje łazanki z makiem.




składniki:


200 g maku
500 ml mleka

2 garści suszonej żurawiny
2 garści suszony śliwek
2 garści grubo siekanych orzechów włoskich
1 garść rodzynek
1 garść płatków migdałowych
1 garść kandyzowanej skórki pomarańczowej
2 żółtka
1/2 szklanki cukru pudru
150 ml słodkiej śmietanki
5 łyżek miodu

200 g makaronu łazanki





Zacznij od przygotowania maku. Jeśli chcesz aby Twoje kluseczki były fenomenalne zrezygnuj z gotowej masy makowej. Mak zalej mlekiem, doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu ok. 30 minut. W tym czasie mak napęcznieje, wchłonie większą część mleka. Odcedź mak na gęstym sicie, wystudź a następnie trzykrotnie zmiel. Żółtka utrzyj na puch z cukrem pudrem. Śmietankę ubij na sztywno. W dużej misce wymieszaj ubitą śmietankę i żółtka. Dodaj do nich mak oraz bakalie i miód. Dokładnie wymieszaj. Makaron ugotuj w osolonym wrzątku, jeszcze ciepły dodaj do makowej masy. Wymieszaj dokładnie. Przed podaniem udekoruj bakaliami.






publikacja mojego przepisu w Świątecznym magazynie Gotujmy.pl





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz