Listopadowe dni bywają ciężkie i ciemne. Wiele osób odczuwa w tym czasie spadek formy, chętniej sięgamy wtedy po słodycze i po ciepły kocyk. Ja na szczęście tak łatwo się nie poddaję. Uważam wręcz, że każda pora roku ma swój urok, nawet ta późna, szara jesień. Korzystam z bardziej pogodnych dni, biegam, jeżdżę na rowerze, zabieram konia w teren aby wypatrywać pierwszych oznak zimy. Listopad może być piękny, musimy tylko odrobinkę się wysilić. Natomiast gdy pogoda się załamuje zamykam się w kuchni i wypełniam ją boskimi aromatami. Uwielbiam przygotowywać zapiekanki, aromatyczne dania jednogarnkowe i rozgrzewające zupy. Jesienią bardzo często goszczą u mnie dania z dyni. Dynia ma ten plus,że idealnie sprawdza się zarówno w daniach słodkich jak i wytrawnych oraz doskonale łączy się w pary z innymi składnikami. Moje osobiste odkrycie tej jesieni to aromatyczna zupa dyniowa z dodatkiem moreli. Zupa jest aksamitna, delikatna, pokręcona odrobiną świeżej chili. Do podania wystarczy chrupiąca grzanka posmarowana konfiturą z żurawiny i jestem w raju. Zupa jest tak pyszna, że często nie kończy się na tylko jednej dokładce :).
A jak to wygląda u Was??? Dajecie się opanować jesiennej chandrze czy jesteście odporni na jesienną szarugę???
Jeśli macie ochotę na małą poprawę nastroju, razem z #myAmbition mam dla Was niespodziankę. Moi czytelnicy otrzymają 10% rabatu na zakupy w sklepie Dajar, wystarczy,że użyjecie hasła : ZDROWA-JESIEŃ. Rabat obowiązuje do 31.12.2017, zapraszam do korzystania :).
składniki:
1 mała dynia hokkaido (60-70 dag)
4-5 sztuk moreli
1/2 litra wywaru warzywnego
szczypta chili w proszku
2-3 łyżki słodkiej śmietanki 30%
do podania:
4 kromki z bagietki
masło
konfitura z żurawiny
Dynię obierz ze skórki, pokrój na małe kawałki i opłucz na sicie. Następnie przełóż ją do garnka, zalej bulionem i postaw na małym ogniu. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem aż dynia zmięknie. Morele opłucz, usuń pestki i wrzuć do dyni. Gotuj jeszcze 10 minut. Po tym czasie zupę zestaw z ognia i zmiksuj blenderem na krem. Dopraw zupę do smaku solą i pieprzem, szczyptą chili. Na końcu dodaj śmietankę i wymieszaj zupę.
Kromki bagietki posmaruj z obu stron masłem i zapiecz w piekarniku pod grillem przez 10 minut w temp. 100 stopni lub w tosterze. Gotowe grzanki posmaruj żurawinową konfiturą i podawaj z zupą. Z podanych składników otrzymasz cztery porcje zupy.
Cudownie słoneczna! Na szare, styczniowe wieczory też będzie w sam raz ;)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się dodatek moreli - takiej zupy dyniowej jeszcze nie jadłam :)