środa, 30 grudnia 2015

Piernikowe brownie ze skórką pomarańczową






Jutro zerwiemy ostatnią kartkę z kalendarza i pożegnamy stary rok.Jutro też będziemy świętować Sylwestra w towarzystwie bliskich nam osób.My w tym roku postawiliśmy na imprezę w stylu country. Będzie to przyjemna odmiana dla kilku ostatnich sylwestrowych domówek. Zorganizowaliśmy ekipę i jutro spotykamy się w stadninie aby przy ognisku, pieczonych kiełbaskach, kociołku i grzanym winie powitać nowy rok. Oprócz tego będzie pyszny sernik ,makowiec z jabłkami, ziemniaczki pieczone w popiele z masełkiem ziołowym. Co prawda brakuje śniegu na kulig ale myślę,że nadrobimy to innymi aktywnościami :)
Zastanawiam się, jak co roku,  nad tym,że rok za rokiem pędzi coraz szybciej a mijający rok był dla mnie bardzo intensywny. Mogę sobie tylko życzyć aby nadchodzący w niczym poprzedniemu nie ustępował. Zanim jednak zawinę wszystkie manatki pożegnam się z wami przepisem na piernikowe brownie ze skórką pomarańczową.Brownie jest bezglutenowe,czyli możemy uznać że dietetyczne ;)
Zanim przejdziecie z super diety noworoczne proponuję wam przygotowanie pysznego, czekoladowego ciasta. Gdy usiądziecie przy kubku gorącej herbaty z kawałeczkiem brownie, poczujecie,że święta jeszcze się skończyły :)
Kochani z radością wejdźcie w nowy rok, czyńcie plany, snujcie marzenia. Życzę wam aby nadchodzący rok był dla was lepszy od poprzedniego i abyście przeszli przez niego zdrowi i radośni.... i słodcy. Buziaki noworoczne od Five o'clock.








brownie:

200 g czekolady deserowej
100 g czekolady gorzkiej
125 g masła
4 jajka
1/2 szklanki cukru trzcinowego
3/4 szklanki mąki gryczanej
1 łyżka przyprawy do piernika
1/2 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej





Piekarnik nagrzej do 170 stopni,kwadratową foremkę wyłóż papierem do pieczenia.Czekoladę połam na kawałki i włóż do rondelka,dodaj masło i podgrzewaj na małym ogniu do rozpuszczenia składników. Lekko przestudź masę,wbij do niej jajka i wymieszaj ręczną trzepaczką. Dodaj mąkę, cukier, przyprawę do piernika i skórkę pomarańczową. Wymieszaj dokładnie. Przelej ciasto do foremki, wstaw do piekarnika i piecz przez 30 minut. Gotowe ciasto przestudź i pokrój na porcje. Możesz posypać cukrem pudrem lub nie.

1 komentarz:

  1. Ostatnio mam fazę na wszystko co ma korzenny posmak więc coś czuję, ze to brownie bardzo przypadnie mi do gustu. :)

    OdpowiedzUsuń