niedziela, 18 czerwca 2017

Śniadaniowe kulki jaglane





Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Ameryki tym stwierdzeniem nie odkryłam ale staram się trzymać tej dewizy i dokładam wszelkich starań aby moje śniadania były jak najbardziej zróżnicowane. Pora śniadaniowa przypada u mnie w okolicach godziny 10, często więc przygotowuję sobie coś pysznego przed wyjściem z domu. Często jest koktajl owocowy lub sałatka, ot szybko mieszam lub miksuję kilka składników i śniadanie gotowe. Czasem jednak przykładam się trochę bardziej i robię coś ekstra. Do kategorii "coś ekstra" zaliczam między innymi jaglane kulki. Przy minimum wysiłku można wyczarować z kaszy jaglanej zdrową przekąskę. Dziś zapraszam Was na kulki wypełnione daktylami, gorzką czekoladą oraz kakaowo-miodowymi płatkami Lubella. Kulki wyszły mega pyszne, idealnie nadają się na drugie śniadanie do pracy, wystarczy że zapakujesz je do lunch boxu lub pudełeczka, do tego owoc lub jogurt i masz pełnowartościowy gotowy posiłek. To co? Lecimy w kulki??? Przepis dołączam do durszlakowej akcji "Odkryj autentyczny smak natury" i odkrywam #comożezboże razem z marką Lubella :)





składniki:

100 g suchej kaszy jaglanej (użyłam takiej w gotowym woreczku)
100 g daktyli
20 g dobrej jakości gorzkiej czekolady
1/2 szklanki płatków Lubella Kakao i miód

ponadto:

1 szklanka płatków Lubella Kakao i miód do obtoczenia kulek



Daktyle pokrój na połówki, przełóż do miski, zalej wrzącą wodą i odstaw pod przykryciem na pół godziny. W tym czasie daktyle napęcznieją i zmiękną. Odlej nadmiar płynu a daktyle zmiksuj blenderem na gładką masę.
Kaszę jaglaną ugotuj według przepisu na opakowaniu, gorącą przełóż do głębokiej miski. Do kaszy dodaj zmiksowane daktyle oraz połamaną na kawałki gorzką czekoladę. Gdy czekolada zacznie się rozpuszczać pod wpływem temperatury zmiksuj składniki na gładką masę. Do masy dodaj pokruszone płatki Lubella i odstaw masę do wystygnięcia. 
Płatki przeznaczone do obtoczenia przełóż do woreczka strunowego i za pomocą wałka pognieć je na mniejsze kawałki. Płatki przesyp na talerz. Z wystudzonej masy odrywaj kawałki formuj w kulkę i obtaczaj w płatkach. Z podanych składników otrzymasz ok. 15 kulek. Kulki przechowuj w lodówce.



1 komentarz:

  1. O mniam, pycha!
    Moje śniadanie wypada w okolicach czwartej rano; nie mam wtedy sił na jakiekolwiek eksperymenty...

    OdpowiedzUsuń