piątek, 9 czerwca 2017

LubelLove Inspiracje- Mini serniczki z karmelizowanym rabarbarem, truskawkami i czekoladowym makaronem




Sezon truskawkowy nabrał rumieńców. Ceny truskawek spadły do przyzwoitego pułapu a i same truskawki nabrały czerwcowej słodyczy. Były już pierogi z truskawkami, knedle z truskawkami, były truskawki z bitą śmietaną a także ciasto. Codziennie piję koktajl z truskawkami, aż dziw że mój kolor skóry nie zrobił się truskawkowy ;)
Maj i czerwiec to moje ulubione miesiące. Stragany uginają się od świeżych warzyw, można wybierać i przebierać do woli. Młode ziemniaczki, kalafior, fasolka szparagowa, malinowe pomidory, moja kuchnia smakuje w tym sezonie pysznie. 
Pogoda też sprzyja, jest przyjemnie, ciepło ale nie za gorąco. Wróciłam na trasę rowerową,  robię krótkie przebieżki, jeżdżę w końskie tereny. Chwilo trwaj!!! :)
Jako że zbliża się weekend, mam dla Was coś pysznego: mini serniczki z czekoladowym makaronem i karmelizowanym rabarbarem i truskawkami.
Jakiś czas temu dostałam zaproszenie do udziału w akcji LubelLove inspiracje. Zaproszenie zarejestrowałam w pamięci i tam sobie czekało,bo nie mogłam nigdzie dostać makaronu Lubella mini. Szukałam,szukałam, aż w końcu znalazłam czekoladowe świderki. Postanowiłam z nich zrobić spód do wiosennych serniczków, karmelizowany rabarbar i truskawki to przysłowiowa kropka nad i.
Efekt przerósł moje oczekiwania, a serniczki zniknęły w oka mgnieniu. Jeśli Was zaciekawiłam poniżej znajdziecie przepis na te pyszności. Zapraszam :)




składniki na 2 porcje:

1/2 szklanki suchego makaronu czekoladowe świderki Lubella
1 łodyga rabarbaru
1 szklanka truskawek
1 łyżka cukru trzcinowego
1/2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej

na masę serową:

300 g naturalnego serka homogenizowanego
1 jajko
1/3 szklanki cukru trzcinowego
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej



Przygotuj naczynka ceramiczne do zapiekania ( u mnie kokilki o średnicy 11 cm). Dno oraz boki delikatnie posmaruj masłem. Piekarnik z termoobiegiem nagrzej do 150 stopni.
Czekoladowe świderki ugotuj al dente według przepisu na opakowaniu, gotowy makaron wystudź.
Truskawki umyj, oderwij szypułki i przekrój na połówki. Rabarbar oczyść i pokrój na małe kawałki. Truskawki i rabarbar przełóż na teflonową patelnię, posyp cukrem trzcinowym i skrobią. Podsmażaj na małym ogniu ok. 10 minut, truskawki puszczą sok i otrzymasz gęsty syrop. Owoce zestaw z ognia i wystudź.
Przygotuj masę serową. Jajko ubij krótko z cukrem trzcinowym, dodaj serek homogenizowany i skrobię. Zmiksuj krótko do połączenia składników.
Makaron podziel na pół i nałóż do kokilek, następnie rozdziel pomiędzy nie karmelizowane owoce oraz masę serową. Wyrównaj wierzch. Wstaw kokilki do piekarnika i piecz przez 50 minut.
Gotowe serniczki wystudź, przed podaniem oprósz cukrem pudrem.





1 komentarz:

  1. Połączenie z makaronem i to czekoladowym - bardzo ciekawe :) I fakt, ja też niedługo będę w kolorze truskawkowym :)

    OdpowiedzUsuń