Odkąd zaczęłam wypiekać mazurki,odtąd kiedy myślę o Wielkanocy,myślę też o mazurkach. Uwielbiam je, ponieważ łączą w sobie prostotę i elegancję a w wymyślaniu połączeń smakowych ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia.Gdy zobaczyłam,że portal Gotujmy.pl ogłosił konkurs na dania wielkanocne a w spisie potraw znalazł się również mazurek nie zastanawiałam się długo.
Zgłosiłam do konkursu mazurek różany oraz bardziej tradycyjny mazurek z bezą i bakaliami. Jury doceniło mój przepis, co sprawiło mi wielką radość a teraz chciałabym się podzielić tym przepisem z wami.
Do Wielkanocy jeszcze kilka dni, jeżeli nadal szukacie świątecznych inspiracji zapraszam serdecznie do przejrzenia świątecznego magazynu gotujmy.pl
kruche ciasto:
80 g zimnego masła
2 żółtka
1 szklanka mąki pszennej
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
szczypta soli
1/3 szklanki cukru
2-3 łyżki zimnej wody
beza:
2 białka
3/4 szklanki cukru
ponadto:
suszone śliwki,suszona żurawina,płatki migdałów
Przygotuj kruche ciasto,posiekaj zimne masło, zagnieć z sypkimi składnikami, żółtkami i wodą. Gotowe ciasto zawiń w folię i schłódź przez 1-2 godziny. Rozwałkuj ciasto, wyłóż nim kwadratowa foremkę, nakłuj widelcem i zapiecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez kwadrans.
Przygotuj bezę, białka ubij na sztywno z cukrem. Na przestudzonym spodzie rozsmaruj masę z białek, wierzch posyp bakaliami. Ustaw temperaturę w piekarniku na 90 stopni (termoobieg), wstaw do niego ciasto i piecz przy uchylonym drzwiczkach przez półtorej godziny (zależy od piekarnika). Gotowy mazurek przestudź, podziel na porcje i świętuj przy wielkanocnym stole :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz