niedziela, 8 marca 2015

Obłędny tort banoffee- niedzielny czasoumilacz






Założę się,że każdy z was choć raz w życiu miał "bóla" na coś słodkiego. To pragnienie zjedzenia czegoś super pysznego, mocniejsze niż wszystko inne, pragnienie które nie daje się skupić, które powraca jak bumerang gdy próbujemy go przeczekać. Tak, ja znam to uczucie aż za dobrze :)
Dziś proponuję wam kolejną wariację na temat banoffee pie. Na five o'clock znajdziecie już deserki banoffe pie , banoffee pie cupcakes , babeczki banoffe pie , oraz klasyk banoffee pie
Uzbierało się trochę tych banoffee inspiracji a dziś z dumą dołączam do tego grona ten tort. Tort banoffee to marzenie każdego kto ma tzw. słodki ząb 'sweet tooth'. Gwarantuję wam, że porcja tego tortu zaspokoi każdego "bóla" i to z nawiązką. Nie jest to typowy zamulacz ale mimo wszystko tort jest mocno słodki. W okresie przedwiośnia wiele osób narzeka na pogorszenie samopoczucia i podświadomie szuka czegoś na poprawę nastroju. Każdej osobie doświadczającej tego stanu przepisuję solidny kawałek tego ciasta,poprawa nastroju gwarantowana :)




biszkopt kakaowy:

6 jajek białka i żółtka osobno
6 łyżek cukru
6 łyżek kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia


przełożenie:

50 ml espresso
500 ml śmietanki 30%
1/2 szklanki cukru pudru
4 banany
400 g masy kajmakowej
50 g mlecznej czekolady



Przygotuj tortownicę, dno oraz boki wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 160 stopni. Białka ubija na sztywno z cukrem, dodaj żółtka i ubij na puch. Teraz dodawaj po trosze kakao i delikatnie mieszaj ręczną trzepaczką, na końcu wmieszaj proszek do pieczenia. gotowe ciasto przełóż do tortownicy, wyrównaj wierzch i piecz przez 30 minut. gotowy biszkopt wystudź, przekrój tak aby powstały 3 krążki. Każdy krążek nasącz espresso. Schłodzoną śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Banany pokrój w plasterki, delikatnie skrop sokiem z cytryny, dzięki temu banany nie sczernieją. Na talerzu ułóż pierwszy krążek, posmaruj go kajmakiem, ułóż banany a następnie wyłóż bitą śmietanę(podziel sobie składniki tak,aby na każdą warstwę wyszło mniej więcej tyle samo nadzienia). Następnie kolejny krążek i powtarzamy czynności. Przykryj ciasto wierzchnim krążkiem, wierzch oraz boki posmaruj bitą śmietaną. Tort schłódź przez co najmniej 3 godziny w lodówce, przed podaniem udekoruj startą czekoladą. 




4 komentarze:

  1. Na taki czasumilacz, to ja jestem chetna zawsze!
    Piekny torcik!
    :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasia chętnie Cię poczęstuję,jeszcze trochę zostało :)

      Usuń
  2. Mi by nastrój poprawił z pewnością :) Boski! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja dla odmiany chętnie bym się uraczyła tymi duńskimi słodkościami ze sławionej przez Ciebie piekarenki :)

      Usuń