środa, 31 grudnia 2014

Żegnamy stary rok z sernikiem wiedeńskim






Dziś pożegnamy stary rok. Zrobimy miejsce nowemu, aby raźnym krokiem móc w niego wkroczyć z głową pełna planów i pomysłów. Mam tyle planów na ten nadchodzący rok, że już piszczę z uciechy i czekam aż wybije północ :). Nie bawię się w robienie listy noworocznych postanowień, to nie dla mnie. Za to lubię wyznaczać sobie cele i z uporem do nich dążyć. Czasem lubię zbłądzić, zatrzymać się i poleniuchować ale wciąż podążam do przodu.Zanim spotkam się z moimi wspaniałymi ludkami aby świętować, chcę się z wami podzielić sernikiem wiedeński. Musnęłam go srebrnym brokatem aby wyglądał bardziej odświętnie.Razem z tym błyszczącym elegantem wkroczymy w nowy 2015 rok. Radujcie się kochani, odkrywajcie siebie, wyznaczajcie śmiałe cele i bezczelnie do nich dążcie. Życie jest za krótkie aby narzekać i użalać się nad sobą. Na barani skok wkraczamy w Nowy Rok.









sernik wiedeński:

500 kremowego sera na sernik
250 g serka mascarpone
5 jajek (najlepiej swojskich)
1 szklanka cukru pudru
80 g roztopionego masła
1 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej
1 łyżka ekstraktu waniliowego


polewa:


100 g gorzkiej czekolady
50 ml słodkiej śmietanki 30%
srebrny brokat w proszku lub w sprayu (ja użyłam obu)



Przygotuj tortownicę o średnicy 20 cm, wyłóż ją pergaminem a wierzch owiń trzema warstwami folii aluminiowej (3 kwadraty takiej wielkości abyś wygodnie owinęła/ął tortownicę). Jajka zmiksuj na puch z cukrem pudrem, dodaj oba serki i dokładnie zmiksuj.Na koniec dodaj ekstrakt waniliowy, roztopione masło i mąkę ziemniaczaną, jeszcze raz dokładnie wymieszaj. Tak przygotowana masę serową przelej do tortownicy, wyrównaj wierzch. Górę tortownicy przykryj folią aluminiową pozostawiając margines dla ewentualnego urośnięcia sernika.Tortownicę wstaw do odpowiednio większej foremki do której nalejesz wrzącej wody do 1/3 wysokości tortownicy. Foremki wstaw do nagrzanego do 150 stopni piekarnika i piecz przez 70 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik i w nim wystudź sernik. Wystudzony sernik wstaw do lodówki na co najmniej godzinę, dopiero po tym czasie możesz go przełożyć na paterę.
Gorzką czekoladę i śmietankę rozpuść w kąpieli wodnej, oblej sernik gdy polewa wystygnie. Wstaw sernik do lodówki a gdy polewa stężeje obsyp go srebrnym brokatem.

4 komentarze:

  1. prezentuje się obłędnie! udanego Sylwestra! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Madziu,był aż zanadto udany ;) sernik zniknął w tempie błyskawicznym,powiem jedno, najdelikatniejszy sernik jaki jadłam :)

      Usuń
  2. Jak ten sernik pieknie wyglada !! Moglabym tak zegnac kazdy tydzien ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu w planach miałam zrobić go z białą polewą,żeby zaakcentować brokat,polewa nie wyszła więc ratowałam się jak mogłam,dziękuję :)

      Usuń