sobota, 6 grudnia 2014

Piernikolada- gorąca piernikowa czekolada rozgrzewająca ciało i duszę



Wszędzie jest biało, mleczny całun spowił miasto, przytłumił dźwięki i otulił szczelnie wszystko wokół. Jak na grudzień jest całkiem ciepło, temperatura oscyluje wokół zera. Wydeptuję z Rudziszonem ścieżki i widzę, że wszędzie jeszcze bardziej jesień niż zima. Mróz pomalował tu i ówdzie liście ale póki co na tym koniec. Pamiętam jak z utęsknieniem wypatrywałam pierwszych płatków śniegu gdy byłam dzieckiem, teraz cieszę się że nie marzną mi dłonie i stopy. Cieszę się z jazdy konnej na świeżym powietrzu i cicho marzę aby zajęcia trwały cały sezon zimowy. Pomimo, że na koniu jest mi ciepło, zawsze po zajęciach serwuję sobie rozgrzewającą kąpiel a po niej koniecznie coś gorącego do picia. Jesień i zima to sezony, w których lubię gorącą czekoladę. Grudzień jest oficjalnie miesiącem "pierniczenia" więc dziś proponuję wam piernikoladę, pyszną pierniczkową czekoladę, korzenną i rozgrzewającą. W taki dzień jak dziś przyjemnie jest usiąść z kubeczkiem i zanurzyć się w świat piernikowej słodyczy.





dwie porcje piernikolady:


400 ml słodkiej śmietanki 30%
100 g gorzkiej czekolady
20 g mlecznej czekolady
4 łyżki zmielonych na proszek pierniczków
1 łyżeczka przyprawy do piernika


ponadto:

mini pianki
bita śmietana
kakao





Śmietankę, obie czekolady włóż do rondelka i podgrzewaj na małym ogniu aż składniki się połączą. Dodaj sproszkowane pierniczki i przyprawę dokładnie wymieszaj. Podziel na dwa kubki, wierzch udekoruj bitą śmietaną, kakao i mini piankami.
Sproszkowane pierniczki uzyskałam poprzez wysuszenie kawałków pierniczków i zmielenie ich  w blenderze.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz