niedziela, 4 stycznia 2015

Jaglane brownie z suszoną żurawiną







Weszliśmy  w Nowy Rok, gładko i lekkim krokiem,chociaż ja z trochę ciężką głową ;) Mam nadzieję,że Sylwestra spędziliście miło i oczywiście pysznie. Styczeń przywitał nas dość ponuro siąpiącym deszczem i odwilżą.Dni płyną mi cicho, przez ten ciągły półmrok zacierają mi się ramy czasowe. Pogodynka w telewizji straszy śnieżycami i mrozem, hm patrzę za okno i póki co nie wierzę. Tęsknie za ciepłem i słońcem, najchętniej zakamuflowałabym się w gawrze jak niedźwiedź i przeczekała do połowy marca. Ale cóż,nie ma przeproś,trzeba sobie radzić. Nowy rok sprzyja robieniu list i postanowień. Nie,nie, ja się do tego nie nadaję,już o tym wspomniałam. Natomiast wpadłam na świetny pomysł.Pomimo, że mój blog jest bardzo słodki lubię zdrowy tryb życia. Uwielbiam ruch, uwielbiam też owoce i warzywa.Nie będę się rozpisywała nad szczegółami mojej diety ale postanowiłam wam przybliżyć zdrowsze oblicze mojej kuchni.Dlatego nowy rok na blogu inauguruję przepisem na jaglane brownie z żurawiną. Jest to zdrowsza odmiana brownie,ponieważ nie zawiera mąki pszennej.Kaszę jaglaną uwielbiam w każdej postaci,jest to skarbnica zdrowia i mam nadzieję,że gości ona często na waszych stołach. Przepis jest nieskomplikowany a moim zdaniem, to brownie jest pyszniejsze niż tradycyjne.Zresztą spróbujcie sami :)
Ja zmykam, ponieważ jabłka czekają na pociąg do sokowirówki i nie uwierzycie ale zaczął padać śnieg.




brownie jaglane:


100 g kaszy jaglanej
100 ml słodkiej śmietanki 30%
200 g dobrej jakości gorzkiej czekolady
4 jajka, najlepiej swojskie
3/4 szklanki nierafinowanego cukru trzcinowego
80 g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
garść lub dwie suszonej żurawiny




Zacznij od przygotowania kaszy. Ja zakupiłam kaszę w woreczkach,ugotowałam ją wg przepisu na opakowaniu. Jeśli używasz kaszy bez gotowych woreczków,odmierz odpowiednią ilość i ugotuj ją zgodnie z instrukcjami podanymi na opakowaniu.Kaszę wystudź, przełóż do dużej miski,wlej śmietankę i zmiksuj blenderem na gładką masę.
Czekoladę i masło podgrzej w rondlu aż oba składniki się rozpuszczą. Zdejmij rondel z ognia,dokładnie wymieszaj. Do czekolady dodaj mus jaglany oraz cukier,jajka i proszek do pieczenia. Wymieszaj składniki ręcznie za pomocą trzepaczki aż się połączą.
Nagrzej piekarnik do 180 stopni, kwadratową foremkę wyłóż pergaminem i wylej do niej przygotowaną masę. Wierzch posyp suszona żurawiną. Piecz ciasto przez około 40 minut, wierzch będzie ładnie ścięty,może popękać, nie robiłam próby suchego patyczka bo brownie jest dość wilgotne.



6 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. potwierdzam :p brownie wyszło pyszne

      Usuń
  2. Wygląda przepysznie, a kaszę jaglaną bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u mnie też jaglanka ma pierwsze miejsce wśród kasz :)

      Usuń
  3. widziałam już serniki z kaszą jaglaną, ale brownie to coś zdecydowanie dla mnie :) zapisuję do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u mnie sernik jest na liście do zrobienia a brownie polecam,jest obłędne :)

      Usuń