środa, 10 grudnia 2014

Wykwintny tort piernikowy z kremem dyniowym z cynamonem




Święta za pasem- to ulubione powiedzenie mojej mamy.Ilekroć się spotykamy lub rozmawiamy przez telefon, słyszę grudniową mantrę mojej mamy. Co upiec? Co ugotować? Święta Bożego Narodzenia oprócz wielkiej radości niosą ze sobą frustrację tysiąca gospodyń domowych, które obmyślają świąteczne menu. Dobrze pamiętam, jak jeszcze kilka lat temu sama zasilałam te szeregi. Na początku grudnia popadałam w świąteczny amok, wychodziłam z siebie aby dom był wysprzątany na wysoki połysk, a w świątecznym menu były co najmniej 3 ciasta, sałatki, mięsa, domowy chleb. Prawda jest taka, że kilka dni przed świętami kładłam się spać długo po północy, chodziłam sfrustrowana, a gdy coś poszło niezgodnie z ustalonym wcześniej świątecznym planem, wpadałam w szał. Postanowiłam więc pójść po rozum do głowy i do świąt podchodzić z dystansem. Nauczyłam się,że święta to czas, który spędzam z bliskimi, czas spokoju i radości. Porządek?? Owszem, mam go przez cały rok, więc nie zżymam się z wariackimi porządkami. Zazwyczaj większą część świąt spędzamy poza domem więc menu ustalam proste. Dzięki temu mam czas na to aby odpocząć i świętować. Prawda, że cudownie???
Dziś chcę wam zaproponować tort piernikowy, który wbrew temu co może pomyśleć jest bardzo prosty w wykonaniu a wygląda i smakuje rewelacyjnie. Blaty piernikowo-pomarańczowe są przełożone kremem dyniowo-cynamonowym i smakują jak najprawdziwsze świąteczne delicje.
Przepis dołączam do akcji Korzenne przysmaki.





piernik:


1/2 szklanki miodu
1/3 szklanki cukru
2 jajka
2 łyżki rozpuszczonego masła
150 g dżemu pomarańczowego z dodatkiem skórki
250 g mąki pszennej
2 czubate łyżki kakao
1 łyżeczka przyprawy korzennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej

krem:

500 g serka mascarpone
1 szklanka puree z dyni
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczką żelatyny


polewa:

100 g gorzkiej czekolady
50 g mlecznej czekolady
4 łyżki miodu
4 łyżki śmietanki 30%

Przygotuj tortownicę o średnicy 20 cm, piekarnik nagrzej do temp. 180 stopni. Miód, cukier, masło oraz dżem pomarańczowy włóż do rondla o grubym dnie i podgrzewaj na małym ogniu, aż składniki się połączą. Rondel zestaw z ognia, mieszaninę lekko przestudź. Do dużej miski wsyp wszystkie sypkie składniki. Stopniowo wlewaj miodową mieszaninę, mieszaj mikserem do uzyskania gładkiego ciasta. Gotowe ciasto przełóż do tortownicy, wyrównaj wierzch, wstaw do piekarnika i piecz ok. 50 minut do suchego patyczka. Gotowy piernik wystudź i przekrój na trzy krążki.
Teraz przygotuj krem.Schłodzony serek mascarpone zmiksuj z cukrem pudrem,dodaj puree dyniowe, zmiksuj na gładki krem. Miskę z kremem wstaw do lodówki. W tym czasie w 3-4 łyżkach wrzątku rozprowadź żelatynę, przestudź ją ,wlej do kremu i dokładnie zmiksuj.Krem schłódź jeszcze przez kwadrans. Pierwszy krążek ciasta ułóż na paterze, zamknij wokół niego obręcz. Nałóż 1/3 kremu, przykryj kolejnym krążkiem, nałóż kolejną część kremu i przykryj wierzchnim krążkiem. Tort wstaw do lodówki i schładzaj przez co najmniej 30 minut.
W tym czasie z czekolady, miodu i śmietanki przygotuj polewę. Wyjmij tort z lodówki, zdejmij obręcz, boki tortu posmaruj pozostałym kremem, wierzch oblej schłodzoną polewą. Tort przechowuj w lodówce.







Korzenne przysmaki

5 komentarzy: