czwartek, 23 sierpnia 2018

Pierniczkowe semifreddo z dynią i skórką pomarańczową



W powietrzu czuć zbliżającą się jesień. Czuć ją w szumie porannych mżawek, w chłodnych powiewach wieczornego wiatru wdzierającego się przez kuchenne okno i w coraz wcześniej zapadającym zmierzchu. Pajączki tkają nitki babiego lata, które co rano pokrywają się kropelkami rosy i mienią się w słońcu niczym malutkie brylanciki. W warzywniaku pojawiły się śliwki i pierwsze pomarańczowe hokkaido. To ten czas kiedy chętnie zakopuję się pod ciepłym kocem z kubkiem kawy, wyciągam z szafy ciepłe sweterki i reniferowe skarpetki. Bez większych wyrzutów sumienia raczę się gorącą czekoladą i piekę wręcz nieprzyzwoitą ilość ciast. W odstawkę idą lekkie jogurtowe ciasta, a ich miejsce zajmują brownie, pachnące cynamonem szarlotki i mięciutkie drożdżowe. Zanim jednak na dobre pożegnamy się z latem mam dla Was deser, który idealnie wpasuje się w odchodzące lato i nadchodzącą jesień. Pierniczkowe semifreddo z dynią i skórka pomarańczową to połączenie smaku późnego lata i zbliżającej się jesieni. Zimny lodowy deser podkręcony smakiem Katarzynek, dyni, skórki pomarańczowej oraz szczyptą rozgrzewającego cynamonu. Jeżeli i Ty poczujesz #apetytnakopernika nie wahaj się i przygotuj swoim bliskim ten deser. Zapraszam po przepis.





składniki:

4 żółtka
1/3 szklanki cukru pudru trzcinowego
300 ml słodkiej śmietanki 30%
6 ciasteczek Katarzynek
1 szkl. świeżej dyni pokrojonej w kostkę
1/2 szklanki słodzonego mleka skondensowanego
1/2 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
1/2 łyżeczki cynamonu



Przygotuj plastikowy pojemnik na lody (0,7 litra). Dynię przełóż do rondelka, zalej mlekiem skondensowanym i gotuj na małym ogniu przez około 20 minut. W tym czasie dnia zmięknie i zacznie się rozpadać. Wystudź dynię i zblenduj na puree.
Przygotuj kąpiel parową. Do dużej miski wlej żółtka, dodaj połowę cukru pudru. Miskę ustaw na garnku z gotującą się wodą i ubijaj. Żółtka mają potroić objętość, masa musi być lśniąca i gęsta. Gotową masę wystudź. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z resztą cukru. Do ubitej śmietanki dodaj masę z żółtek i delikatnie wymieszaj.Do masy dodaj puree dyniowe, skórkę pomarańczową, cynamon oraz pokruszone Katarzynki.
Masę przełóż do pojemnika i wstaw do zamrażarki na co najmniej 6 godzin. Gotowe semifreddo podawaj z syropem klonowym i skórką pomarańczową.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz