środa, 8 sierpnia 2018

Truskawkowy sernik na zimno na szpinakowym spodzie




Późne lato pachnie dojrzałymi w słońcu kłosami pszenicy. Pachnie malinami z ogródka babci i dojrzewającymi węgierkami, od których uginają się gałęzie śliwy. Pachnie kompotem z wiśni i drożdżówką z jagodami i kruszonką. Zmierzch zapada nieco szybciej ale wieczory wciąż są ciepłe, po dniach wypełnionych sierpniowym słońcem. Sierpień w moim rodzinnym domu pachniał konfiturą z wiśni i dojrzewającymi w ogrodzie astrami. Co wieczór siadałam z dziadkiem na drewnianej ławce, obserwowałam zachód słońca, a dziadek snuł swoje opowieści. Często opowiadał te same historie ale uwielbiałam ich słuchać. Z ogrodu niósł się słodki zapach maciejki, kot wracał z codziennej włóczęgi i łasił się do moich nóg. Babcia wynosiła przed dom kompot z wiśni i rabarbaru,a za nią dreptał pocieszny Misiek na swoich krótkich, pokracznych łapkach. 
W sierpniu w ogródku babci pojawiały się późne truskawki. Wygrzane w słońcu, po prostu pyszne. Smakowały dużo lepiej niż te majowe. Babcia podawała je z cukrem i kwaśną śmietaną. Do dziś uwielbiam je w tym wydaniu, prostym ale jakże pysznym.
Mam dla Was nieco inną propozycję wykorzystania późnych truskawek: obłędny sernik na zimno na szpinakowym spodzie. Szpinak często przewija się przez karty bloga i przyznaję, wprost uwielbiam ciasta z dodatkiem tych zielonych liści. Przepis jest banalnie prosty, a sernik cieszy nie tylko ładnym kolorem. Koniecznie przetestujcie ten przepis, najlepiej w najbliższy weekend :)






na ciasto:


150 g świeżego szpinaku
2 jajka
50 ml oleju
20 ml wody gazowanej
1/2 szklanki cukru trzcinowego
3/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

na masę serową:

1/2 kg serka homogenizowanego waniliowego
1/3 szklanki cukru pudru trzcinowego
1 torebka galaretki truskawkowej
1 łyżk1 żelatyny
300 g truskawek


Przygotuj tortownicę o średnicy 16 cm, dno oraz boki wyłóż papierem do pieczenia. Szpinak zmiksuj wraz olejem i wodą gazowaną w blenderze kielichowym. Jajka umieść w misie miksera i ubij krótko z cukrem na puszystą masę. Następnie naprzemiennie dodawaj zmiksowany szpinak oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksuj na małych obrotach do wykończenia składników. Gotową masę przelej do tortownicy, wyrównaj wierzch i wstaw do nagrzanego do 160 stopni piekarnika. Piecz przez 50 minut do suchego patyczka. Gotowe ciasto wystudź, przełóż na paterę, zapnij wokół niego obręcz tortownicy.
Galaretkę truskawkową wsyp do dzbanka, zalej 150 ml przegotowanej wody, dokładnie wymieszaj. Gdy galaretka się rozpuści dodaj żelatynę i dokładnie wymieszaj. Studź galaretkę co jakiś czas mieszając i sprawdzając konsystencję.
Truskawki umyj, odszypułkuj, pokrój na ćwiartki. Serek waniliowy przełóż do miski, dodaj cukier puder, wymieszaj ręczną trzepaczką. Dodaj do niego truskawki, delikatnie wymieszaj łyżką, a następnie wlej przestudzoną galaretkę. Dokładnie wymieszaj masę serową i wylej ją na spód szpinakowy. Wyrównaj wierzch i wstaw ciasto do lodówki na co najmniej 2 godziny.


1 komentarz:

  1. wygląda po prostu imponująco. A jak musi smakować :)

    OdpowiedzUsuń