czwartek, 11 lutego 2016

Idzie Luty szykuj buty- czekoladowa kruszonka z jagodami i budyniem czekoladowym








Idzie Luty, szykuj buty.... a raczej kalosze. Luty poczęstował nas ekspresowymi roztopami, pięknym słońcem i ciepełkiem aby chwilę później rzucić nas w objęcia ołowianych chmur i ulewnych deszczów.  To ciężki okres dla mojego jestestwa, serce tęskni za wiosną, za słońcem a tymczasem dni stały się ponure, wciąż jeszcze słabo znać przybywający dzień. Jedynym stworzeniem,które jest całkowicie pogodo-odporne jest Rudziszon. Wczorajszy spacer w strugach deszczu przyjęła ze stoickim spokojem. Zimne podmuchy wiatru co chwila podrywały mój parasol do góry a Nuka niespiesznie obwąchiwała osiedlowe trakty. Stefan za to zajmuje się tym co zawsze, czyli żerowaniem w psiej misce, bezczelnym wylegiwaniem się we wszelkich możliwych pozycjach i miejscach, tudzież ostrzeniem pazurków na skrzynce po jabłkach. Kot to ma życie.... A jaki sposób na ta pogodę mam ja??? Otóż ciepły,wełniany pled, przyjemną lekturę i kubek kruszonki. W ubiegłym miesiącu spod mojej ręki wyszły kokosowa kruszonka z malinami i budyniem oraz gryczana kruszonka z jabłkami i toffi . Postanowiłam zatem że koniecznie musze jeszcze wypuścić kruszonkę w wersji ciemnej. Jak postanowiłam tak zrobiłam i tak oto prezentuję wam czekoladową kruszonkę z jagodami i budyniem czekoladowym. Zanim wystawimy twarze ku słońcu i będziemy przyjmować cenną witaminkę D warto mieć w zanadrzu przepis na szybki deser z kubeczka, który pozwoli nam przeczekać ciemne dni.
Tym razem Stefek już bez nieśmiałości pakował mi się w kadry, jego ciekawość nie zna granic ;)






kruszonka:

1/2 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki kakao
1/2 szklanki cukru pudru
80 g bardzo zimnego masła

ponadto:

100 g jagód
torebka budyniu czekoladowego (na 500 ml mleka)
400 ml mleka
4 łyżki cukru



Przygotuj dwa kubku o pojemności 400 ml. Kakao, mąkę i cukier puder wsyp do miski, dodaj posiekane masło i szybko zagnieć kruszonkę (konsystencja mokrego piasku). Ugotuj budyń według przepisu na opakowaniu.
Piekarnik nagrzej do 170 stopni (termoobieg). Na dno kubków wyłóż po 1/4 kruszonki, następnie nałóż budyń, jagody i wierzch przykryj również 1/4 kruszonki. Na wierzch możesz dać odrobinę masła ale nie jest to konieczne.Wstaw kubki do piekarnika i zapiekaj przez 20 minut. Gotowy deser lekko przestudź. Wierzch posyp cukrem pudrem i delektuj się smakiem kruszonki.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz