niedziela, 7 lutego 2016

Szczypta egzotyki- parfait prosto z raju




Weekend właśnie się kończy, dla nas był on wyjątkowo aktywny. Moja młodsza latorośl w tym roku przystąpiła do zajęć w miejskim studiu tańca.Tak... tańce to jest to, co małe dziewczynki lubią najbardziej. Chodzimy więc dwa razy w tygodniu na pląsy i wygibasy a w ten własnie weekend mogłam obejrzeć na własne oczy efekty ciężkiej pracy szanownych koleżanek-instruktorek. Za nami maraton taneczny tj. 4 występy w 3 dni. Każdy z koncertów przeniósł widzów w zimową krainę. Dla mnie, świeżaka w tych tematach to przyjemne doświadczenie móc uczestniczyć w takich wydarzeniu i móc obserwować jak moja córcia pląsa na scenie wśród innych tancerek. Powiem więcej, z niecierpliwością czekam na kolejne koncerty... 
Jutro natomiast reaktywuję aktywność fizyczną,która przez warunki atmosferyczne i moją niedawną chorobę została zepchnięta na plan dalszy. Optymistyczny plan zawiera odkurzenie siodła i powrót na ujeżdżalnię, mniej optymistyczny hmm na razie się na tym nie skupiam. Pogoda nastraja póki co pozytywnie więc staram się nie uprawiać czarnowidztwa.
A co dziś na deser? Powiem wam,ze dzisiejszy deser był fenomenalny. Przygotowałam pyszną gryczaną kruszonkę z dodatkiem mielonych migdałów,a na dokładkę kokosowy i ananasowy budyń. Żeby przyjemność konsumowania była jeszcze większa wierzch deseru przykryłam bananami i kruszonką. To deser do którego na pewno jeszcze wrócę nie raz i nie dwa.
Zapraszam po przepis.






kruszonka:

80 g zimnego masła
1/3 szklanki cukru trzcinowego
1/2 szklanki mąki gryczanej
50 g zmielonych migdałów

budyń kokosowy:

torebka budyniu śmietankowego na 0,5 l mleka
400 ml mleka kokosowego
4 łyżki cukru

budyń ananasowy

torebka budyniu śmietankowego na 0,5 l mleka
400 ml soku ananasowego
4 łyżki cukru
4 plastry ananasa z puszki

ponadto:

1 banan


Przygotuj kruszonkę, wszystkie składniki umieść w misce i zagnieć szybko do uzyskania kruszonki o konsystencji mokrego piasku. Kruszonkę wysyp na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i piecz przez kwadrans w temperaturze 160 stopni. Gotową kruszonkę wystudź, odłóż trochę do dekoracji i rozdziel pomiędzy dwa pucharki (u mnie 2 duże ale z powodzeniem można zrobić 4 mniejsze).
Przygotuj budyń kokosowy wg przepisu na opakowaniu,używając mleka kokosowego. Gotowy budyń lekko przestudź i wyłóż na kruszonkę.
Ugotuj budyń śmietankowy na soku ananasowym wg przepisu na opakowaniu. Do gotowego budyniu dodaj pokrojonego na kawałki ananasa. Wyłóż na budyń kokosowy.
Banana pokrój w plasterki i ułóż na budyniu ananasowym a wierzch deseru posyp pozostałą kruszonką, Możesz chłodzić deser ale równie dobrze smakuje w temperaturze pokojowej. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz