środa, 23 października 2013

Potworrrrrne trumienki




"Cukierek czy psikus???" Oficjalnie otwieram sezon straszydeł i potworrrnych wypieków. Halloween już za tydzień a więc strzeżcie się!!! Wszelkie strachy,duchy i potworaski opuszczą swe kryjówki i bezkarnie będą napędzać nam stracha. Nie jest to nasz polski zwyczaj ale mnie osobiście zauroczył. Co roku przygotowuję dla moich małych cudaków kilka strasznych smakołyków. Jest to dla nich wielka radość i przyznam że dla mnie również. Uwielbiam całą tą otoczkę, która towarzyszy Halloween tak jak uwielbiam horrory i filmy grozy wszelakiej maści. Sezon otwieram potworrrnymi trumienkami....Boo!!!



brownie:

150 g masła
200 g czekolady deserowej
6 jajek
1/2 szklanki cukru
1 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki kakao
150 ml słodkiej śmietanki 30%

polewa:

3 łyżki słodkiej śmietanki 30%
70 g czekolady deserowej

kościotrupy:

150 g białej czekolady
foremka do czekoladowych ozdób szkielety Wilton




Zacznij od przygotowania brownie. Masło i czekoladę rozpuść w rondlu, lekko przestudź i przelej do dużej miski. Do masy czekoladowej dodaj jajka i za pomocą trzepaczki dokładnie wymieszaj. Dodawaj kolejno cukier, mąkę, kakao a na końcu wmieszaj słodką śmietankę. Gotową masę przelej do wyłożonej papierem blaszki o wymiarach 24x28 cm. Wstaw do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piecz przez 25-30 minut.
Gotowe ciasto przestudź i za pomocą szablonu trumny ( przygotowałam własnoręcznie ) wytnij 4 trumienki.
Zachowaj skrawki ciasta na "ziemię cmentarną".
Teraz przygotuj szkielety. Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, nałóż do foremki i wstaw na 15 minut do lodówki. Z foremki otrzymasz dwa szkieleciki więc czynność musisz powtórzyć.
Czekoladę i śmietankę przeznaczone na polewę rozpuść w rondelku, lekko przestudź. Każdą trumienkę posmaruj obficie polewą, obsyp okruchami i ułóż na niej kościotrupy :) smacznego!!!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz