piątek, 4 października 2013

Dyniowo-orzechowe kostki



Dyniowych inspiracji ciąg dalszy.Muszę szczerze wyznać,że to moje pierwsze kroki w świecie dyniowych smaków.Dotychczas dynia służyła mi głównie do produkcji strachów na Halloween.Za to z całą pewnością mogę stwierdzić,że będę kontynuować poznawanie wszechstronnych zastosowań tego  warzywa.Po dyniowym brownie czas na dyniowo-orzechowe kostki.Ciasto zupełnie inne w smaku niż jej czekoladowa koleżanka ale równie smaczne.Gdy za oknem październikowe przymrozki zapraszam na ciasteczko i filiżankę cappuccino.


kruszonka:

1 1/3 szkl. mąki pszennej
1/2 szklanki cukru trzcinowego
1 szkl. płatków owsianych
1/2 szkl. grubo krojonych orzechów laskowych
150 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
szczypta soli

dyniowe nadzienie:

100 g naturalnego serka homogenizowanego
1 szkl. puree z dyni
1/3 szkl. cukru
1 jajko
1 łyżeczka korzennej przyprawy

połówki orzechów włoskich do dekoracji




Zacznij od przygotowania kruszonki.Wszystkie składniki umieść w dużej misce i szybko zagnieć.Uzyskasz wilgotne okruchy.Nie martw się,ciasto wyjdzie idealnie.Przygotuj kwadratową foremkę,wyłóż ją papierem do pieczenia.
Teraz zajmij się nadzieniem.Oddziel białko od żółtka.Białko ubij na sztywno z cukrem,dodaj żółtko.Do tej puszystej jajecznej masy dodaj serek,puree z dyni oraz przyprawę korzenną.Dokładnie wymieszaj.
Połowę orzechowej kruszonki wsyp do foremki.Używając dłoni dociśnij okruchy tak aby utworzyły zwarte ciasto.Na tak przygotowane ciasto wylej dyniowe nadzienie.Używając łyżki równomiernie rozłóż resztę kruszonki na dyniowej masie.Wstaw ciasto do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i piecz 30-35 minut do momentu gdy wierzch ciasta nabierze złotego koloru.Gotowe i przestudzone ciasto pokrój na porcje i udekoruj orzechami włoskimi.Ciasto wyśmienicie smakuje na ciepło i na zimno.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz