sobota, 21 września 2013

Rumiane jabłuszka




Od kilku dni jest szaro, deszczowo,mgliście.Deszcz jednostajnie szemrze za oknem, latarnia rzuca przytłumione światło, na niebie przetaczają się ciężkie ołowiane chmury.U mnie natomiast jest ciepło, przytulnie i pachnie cynamonem.O tak, zapach cynamonu wypełnia cały dom.Sprawcami takich aromatów są rumiane jabłuszka, pyszne, kruche ciasteczka wypełnione jabłkami, szczodrze obsypanymi cynamonem. Idealne gdy masz ochotę przywrócić trochę kolorów podczas jesiennej szarugi :)


składniki:

125 g zimnego masła
2 żółtka
2 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki cukru
150 g jogurtu naturalnego
1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 duże jabłka
2 łyżki masła
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki cukru trzcinowego




Zacznij od przygotowania ciasta kruchego.Posiekaj zimne masło na stolnicy, dodaj do niego żółtka, mąkę, cukier, jogurt naturalny oraz proszek do pieczenia.Zagnieć ciasto, owiń je folią spożywczą i włóż do lodówki na 2-3 godziny.Umyj jabłka, przekrój je, wydrąż gniazda nasienne.Pokrój jabłka w kostkę, włóż do rondla, dodaj masło,cukier i cynamon.Duś na małym ogniu przez 10 minut, przestudź.
Przygotuj szablon jabłka i listka ( ja wycięłam szablon z kawałka tekturki).Wyciąg ciasto z lodówki podziel na 3 części, wałkuj cienko ciasto wycinaj od szablonu.Na każde ciastko potrzebujesz dwóch jabłuszek i jednego listka.Na jeden płat ciasta nałóż łyżeczką farsz,przykryj drugim płatem ciasta,delikatnie sklej brzegi,dociśnij widelcem oraz doklej listek.Z podanej porcji otrzymasz 18-19 ciasteczek.Ciastka układaj na blaszce wyłożonej pergaminem.Piecz ciasteczka na złoty kolor w temperaturze 160 stopni przez 20-30 minut.Gotowe ciasteczka przestudź,najlepiej smakują jeszcze ciepłe.



sezon jabłkowy w pełni,dla każdego coś dobrego :p (źródło pinterest)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz