poniedziałek, 9 września 2013

Malinowa rapsodia






Wrzesień przyjął nas prawdziwą rewolucją pogodową.Na szczęście dał się namówić jeszcze na kilka słonecznych dni.Rozpoczął się rok szkolny,dni upływają teraz naprawdę szybko.Zmierzcha coraz wcześniej a wieczory są tak chłodne,że najlepszy sposób na ich spędzenie to kubek gorącej herbaty z sokiem malinowym,ciepły koc i przyjemna lektura.Pogoda sprzyja na tyle,że sezon malinowy jeszcze trwa.Jestem zagorzałą fanką tych owoców, postanowiłam zatem wykorzystać ten fakt i zrobiłam semifreddo z dodatkiem musu malinowego.Efekt,coś wspaniałego.W smaku przypomina najlepsze lody śmietankowe połączone z sorbetem malinowym.Późne lato trwa korzystajmy więc z jego uroków,zapraszam na deser.


składniki:

5 białek
3/4 szklanki cukru pudru
400 ml śmietanki 30%
2 łyżki ekstraktu waniliowego

500 g malin
1 łyżka cukru pudru

200 g białej czekolady
6 herbatników pełnoziarnistych




Formę keksówkę wyłóż folią spożywczą.Białka ubij na sztywno,dodaj partiami cukier puder nie przerywając ubijania.Białka mają być puszyste i lśniące.W osobnym naczyniu ubij an sztywno śmietankę.Połącz obie masy,dodaj ekstrakt waniliowy,dokładnie wymieszaj.
Część malin odłóż do dekoracji,resztę zmiksuj blenderem,wymieszaj z łyżką cukru pudru i przetrzyj przez sito.Pozbędziesz się w ten sposób pestek.Część masy śmietankowej wyłóż do foremki,teraz wyłóż mus malinowy (około 3 łyżek),następnie nałóż znów masę śmietankową,mus i na wierzchu rozprowadź resztę masy śmietankowej.Pozostały mus malinowy zachowaj do podania.Herbatniki pokrusz w torebce foliowej,wyłóż na wierzch deseru,delikatnie przemieszaj aby masa połączyła się z okruchami.Tak przygotowany deser wstaw do zamrażarki na 5 godzin a najlepiej na całą noc.
Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej,rozsmaruj na gładkiej powierzchni( u mnie deska do krojenia) i wstaw na kwadrans do zamrażarki.Za pomocą ostrego noża zeskrob wiórki.
Gotowy deser podziel na porcje,udekoruj świeżymi malinami i wiórkami z białej czekolady.Możesz również polać deser musem malinowym.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz