piątek, 13 września 2013

Pszczółki



To tylko chmurka deszczowa krąży przy drzewie gdzie miodek jest.Nic złego się za tym nie chowa, chmurką niech nikt nie przejmuje się.To jasne,że chmurki deszczowe słodkiego miodu nie lubią jeść. Jedną chmurka ma myśl, by jeszcze dziś, mógł z niej wydobyć się deszcz.

To silniejsze ode mnie :) ,pszczółki oprócz miodu kojarzą mi się oczywiście z Kubusiem Puchatkiem.Dzielny, niestrudzony Puchatek myśli i myśli jak zdobyć ukochany miodek.Ja proponuję dziś małym i dużym wielbicielom miodu Pszczółki- cudne muffinki zawierające miodek. Oprócz miodu znajdziecie w nich banany oraz czekoladę- konkretny zastrzyk energii. Muffinki są mięciutkie,smaczne i ślicznie się prezentują. Nie wiem jak was ale moją H. zawojowały :)


składniki:

2 dojrzałe banany
2 łyżki miodu
2 łyżki cukru trzcinowego
2 jajka
1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
5 łyżek mleka
50 g roztopionego masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

polewa:

50 g deserowej czekolady
4 łyżki słodkiej śmietanki

pszczółki:

50 g masy marcepanowej
migdały w płatkach
żółty i czarny barwnik spożywczy




Wykonanie tych babeczek jest bardzo proste,zacznijmy od ciasta.Banany włóż do dużej miski, rozgnieć widelcem.Dodaj do nich wszystkie składniki na muffinki: suche i mokre.Za pomocą trzepaczki połącz ze sobą składniki.Do wypieku tych babeczek użyłam papilotek w wersji mini wolno-stojących. Napełnij ciastem papilotki do 3/4 wysokości.Papilotki umieść na blaszce wyłożonej pergaminem.Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 20 minut w temperaturze 160 stopni.Gotowe babeczki wystudź.
Przygotuj polewę.Czekoladę i śmietankę rozpuść w rondelku,lekko przestudź.Każdą babeczkę oblej polewą.
Teraz czas na pszczółki.Do masy marcepanowej dodaj odrobinę żółtego barwnika i zagnieć masę.Z masy wykrawaj kulki i nadaj im kształt pszczółek.Z płatków migdałowych zrób skrzydełka a za pomocą wykałaczki i czarnego barwnika narysuj buźki oraz paseczki.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz