sobota, 19 stycznia 2013

Tiramisu



Zima w pełni,mróz szczypie w nosy i uszy,śniegu jest po pas.Korzystamy z sezonu zimowego,saneczkujemy,jeździmy na nartach :).A w chłodne zimowe popołudnia oddajemy się słodkim przyjemnościom.Dziś proponuję wam uproszczoną wersję słynnego włoskiego deseru.Czas wykonania jest rekordowo szybki a deser znika w jeszcze szybszym tempie :) .Zapraszam na tiramisu...

Składniki:

1 opakowanie serka tiramisu (250g)
2 jajka
2 czubate łyżki cukru
100 ml espresso
1 opakowanie biszkoptów
2 łyżki kakao

z podanych składników otrzymasz 4 porcje deseru



Przygotuj krem:rozdziel żółtka od białek,białka ubij na sztywno z cukrem, następnie dodaj żółtka nie przerywając ucierania.Gdy masa będzie puszysta dodawaj łyżką serek mascarpone.Na dno szklanek lub pucharków pokrusz biszkopty,skrop je obficie espresso,nałóż krem i kolejno warstwami aż do wykończenia składników.Wierzch deseru posyp kakao.Możesz schłodzić deser o ile domownicy nie będą szybsi :) .






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz