Oto małe co nieco dla wielbicieli kawy i orzechów.Te małe cudeńka absolutnie mnie zawojowały.Pyszne,aromatyczne z wyraźnym kawowym akcentem i kawałkami orzechów.Uważaj, uzależniają :)
Składniki na 12 muffinek:
100 g roztopionego masła
100 g cukru muscovado
100 g mąki
2 duże jajka, rozkłócone
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 ml espresso (jeżeli nie posiadasz ekspresu zrób napar z 2 łyżeczek kawy rozpuszczalnej i 100 ml wody)
garść orzechów włoskich,posiekanych
Dekoracja:
12 połówek orzechów włoskich
pół opakowania serka mascarpone
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka likieru kawowego
Umieść w dużej misce roztopione masło,kawę,wmieszaj cukier,mąkę,proszek do pieczenia oraz jajka.Delikatnie wymieszaj do połączenia składników,na końcu dodaj orzechy.Napełnij masą papilotki do 2/3 wysokości i wstaw do nagrzanego uprzednio do 170 stopni piekarnika. Muffinki potrzebują około 25 min. na upieczenie.Dla pewności możesz sprawdzić patyczkiem.
Mascarpone zmiksuj z cukrem i likierem.Nakładaj łyżką na wystudzone muffinki, każdą babeczkę zwieńcz orzechem; voila :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz