czwartek, 17 stycznia 2013

Herbaciana babka



Cóż może być lepszego jako dodatek do five o'clock tea niż herbaciana babka??? To nie lada przysmak dla wielbicieli herbaty.Mięciutka,aromatyczna,łatwa do przygotowania.
Gdy za oknem zima przypuszcza drugi atak filiżanka rozgrzewającej herbaty i kawałek babeczki to jest to czego potrzebujesz...
Przepis pochodzi z tej strony


Składniki:

200 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
150 g drobnego cukru do wypieków
1/2 kostki masła
4 jajka
4 łyżki napary z herbaty
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 torebki ulubionej herbaty (ja użyłam mojej ulubionej Ahmad Cejlon)


Rozgrzej piekarnik z termoobiegiem do 180 stopni,przygotuj formę do babki z kominem.Utrzyj miękkie masło z cukrem,następnie dodawaj po jednym jajku.Gdy masa będzie jednolita dodawaj partiami składniki suche,na końcu dodaj napar z herbaty oraz herbatę sypką.Wymieszaj dokładnie i przełóż do uprzednio przygotowanej foremki.Piecz przez około 30 minut do tzw suchego patyczka.Przestudzone ciasto obsyp hojnie cukrem pudrem i rozdziel pomiędzy oczekujących łakomczuchów.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz