Wyścig do świąt trwa. Każdy pędzi co sił w nogach aby zdążyć do Wigilii z prezentami, z lepieniem uszek, z ubraniem choinki. Pędzimy po zapomniany proszek do pieczenia do sklepu, po dodatkową paczkę ozdób na choinkę, po cukier puder, którego nagle zabrakło. Perfekcyjne panie domu wypiekają kolejne serniki i makowce. Te mniej perfekcyjne odbierają zamówione wcześniej ciasto w cukierni. Wiem, wiem, nie każdy potrafi piec, nie każdy czuje się w kuchni jak ryba w wodzie.
Dlatego przed samiutkimi świętami mam dla Was przepis na coś słodkiego, coś pysznego i coś bez pieczenia. Blok czekoladowy to powszechnie znany deser. Ja przygotowałam go w wersji świątecznej. Zamiast tradycyjnych herbatników dodałam do niego pianki, kandyzowane wiśnie i migdały bez skórki. Prosto, szybko i smacznie. Idealnie na święta.
składniki:
250 g masła
1/2 szklanki wody
1 szklanka cukru
400 g mleka w proszku
4 łyżki kakao
100 g kandyzowanych wiśni
100 g migdałów bez skórki
100 g mini pianek marshmallow
Przygotuj kwadratową foremkę 15x20, dno oraz boki wyłóż folią spożywczą lub papierem do pieczenia. Masło, wodę i cukier umieść w rondlu, postaw na małym ogniu i podgrzewaj do momentu aż masło się rozpuści. Wymieszaj dokładnie masę, zestaw ją z ognia. Partiami dodawaj mleko w proszku i kakao. Wymieszaj dokładnie aby masa nie miała grudek. Masa widocznie zgęstnieje. Na tym etapie dodaj migdały, wisienki i pianki, wymieszaj dużą łyżką. Jeszcze ciepłą masę wyłóż do foremki, wyrównaj wierzch, przykryj płatem foli spożywczej. Foremkę wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny a najlepiej na całą noc. Gotowy deser pokrój na porcje.
100 g migdałów bez skórki
100 g mini pianek marshmallow
Przygotuj kwadratową foremkę 15x20, dno oraz boki wyłóż folią spożywczą lub papierem do pieczenia. Masło, wodę i cukier umieść w rondlu, postaw na małym ogniu i podgrzewaj do momentu aż masło się rozpuści. Wymieszaj dokładnie masę, zestaw ją z ognia. Partiami dodawaj mleko w proszku i kakao. Wymieszaj dokładnie aby masa nie miała grudek. Masa widocznie zgęstnieje. Na tym etapie dodaj migdały, wisienki i pianki, wymieszaj dużą łyżką. Jeszcze ciepłą masę wyłóż do foremki, wyrównaj wierzch, przykryj płatem foli spożywczej. Foremkę wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny a najlepiej na całą noc. Gotowy deser pokrój na porcje.
Świetny ten blok w świątecznej wersji. I pięknie, zimowo udekorowany :)
OdpowiedzUsuń