sobota, 5 sierpnia 2017

W tajemniczym ogrodzie- Torcik morelowo- szpinakowy



Jestem dzieckiem natury. Kocham ocean, kocham las. Wychowałam się na wsi więc również są mi bliskie łąki, sady i ogrody. Jako dziecko wiecznie włóczyłam się po łąkach z psem, wiecznie wdrapywałam się na jabłonki i razem z babcią pielęgnowałam ogródek. Dzieciństwo zakorzeniło we mnie miłość i szacunek do matki natury. Do dziś uwielbiam włóczyć się po lasach, jeździć w tereny do sadów, obserwować dzikie kwiaty rosnące na łąkach. 
Odkąd zajmuję się blogowaniem lubię też fotografować w plenerze. Od jakiegoś czasu marzyła mi się sesja w sadzie przy delikatnym świetle. Długo gdybałam co tu przygotować, jak zaaranżować. W końcu dojrzałam, przygotowałam autorski torcik. Pragnęłam aby miał soczyste, letnie kolory i do tego smakował obłędnie. Efekt smakowy godny powtórzenia :) bez przechwałek.
Gdy torcik był gotowy spakowałam torbę z akcesoriami, sprzęt i skierowałam swe kroki do upatrzonego wcześniej sadu. Gdy weszłam między jabłonki poczułam się Mary Lennox gdy po raz pierwszy weszła do Tajemniczego ogrodu. Gałązki jabłoni wraz z popołudniowym słońcem stworzyły prawdziwy świetlny spektakl. Poddałam się nastrojowi i zaczęłam pstrykać. W sadzie było tak cudnie, że po skończonej sesji rozsiadłam się i chłonęłam klimat. Nie byłabym sobą gdybym nie skubnęła ciasta, wszak musiałam sprawdzić, czy aby nie mdłe :)
Zapraszam Was dziś na torcik pachnący latem i morelami, czytajcie, inspirujcie się i przetestujcie przepis w Waszych kuchniach.




spód szpinakowy:

100 g świeżego szpinaku
1 jajko
50 ml oleju
1/3 szklanki cukru trzcinowego
3/4 szklanki mąki pszennej
otarta skórka  z 1/2 cytryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia


warstwa morelowa:

600 g moreli
2 łyżki cukru trzcinowego
2 torebki galaretki z owoców egzotycznych
500 ml słodkiej śmietanki 30%
1/2 szklanki cukru pudru

ponadto:

50 g moreli
torebka galaretki gruszkowej
listki mięty


Przygotuj tortownicę o średnicy 18 cm, dno oraz boki wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 170 stopni (termoobieg). Szpinak zblenduj w blenderze kielichowym. Jajko wbij do miski, dodaj do niego cukier trzcinowy i ubij mikserem na puszystą masę. Wlej olej i dokładnie zmiksuj. Następnie przelej zmiksowany szpinak, dodaj obie mąki oraz skórkę cytrynową i proszek do pieczenia. Krótko zmiksuj do połączenia składników. Ciasto przelej do tortownicy, wyrównaj wierzch i wstaw do piekarnika. Piecz przez 60 minut. Gotowe ciasto wystudź, wyłóż na talerz, zapnij wokół niego obręcz tortownicy wyłożoną uprzednio paskami papieru dopieczenia (papier musi wystawać powyżej brzegu tortownicy co najmniej 3 cm).
Przygotuj warstwę kremu: morele opłucz pod bieżącą wodą, przekrój na połówki, usuń pestki. Połowę porcji pokrój na mniejsze kawałki. Drugą połowę moreli włóż do rondelka, posyp cukrem trzcinowym i duś pod przykryciem na małym ogniu ok. 10 minut. Zestaw rondelek z ognia i zmiksuj morele blenderem. Następnie dodaj do nich galaretki egzotyczne i dokładnie wymieszaj. Odstaw mus do wystygnięcia.
Ubij śmietankę z cukrem pudrem na sztywno. Do ubitej śmietanki dodaj przestudzony mus oraz pokrojone morele, dokładnie wymieszaj. Masę morelową wyłóż na spód szpinakowy, wyrównaj wierzch i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.
W tym czasie przygotuj galaretkę gruszkową. Galaretkę rozpuść w połowie zalecanej ilości wody, dokładnie wymieszaj i wylej na głęboki talerz. Odstaw talerz do stężenia galaretki. Gotową galaretkę pokrój w kostkę nacinając poprzecznie nożem.
Ciasto przed podaniem udekoruj zieloną galaretką, cząstkami moreli i listkami mięty.




1 komentarz:

  1. Cudne zdjęcia, takie nastrojowe :)
    A torcik z pewnością smakował wybornie, wygląda fantastycznie z tym soczyście zielonym spodem :)

    OdpowiedzUsuń