czwartek, 25 sierpnia 2016

Jagodowy sernik na zimno ombre





Zrobiłam porządki, generalne... Przewróciłam mieszkanie do góry nogami. Bezlitośnie przejrzałam wszystkie szpargały i przepuściłam przez gęste sito "przyda się" lub "nie przyda się". Mieszkanie zyskało trochę przestrzeni, ładu i porządku. Za to ja zyskałam odrobinę wewnętrznego spokoju. Odkąd zabrakło Rudziszonka nie potrafię sobie znaleźć miejsca. Szukam różnych zajęć aby nie rozpamiętywać ciągle bólu jaki czuję po jej stracie. Jest już lepiej, dużo lepiej ale jeszcze dużo czasu upłynie nim pogodzę się z tym wszystkim. Szukam jej we wstecznym lusterku auta, w nocy stąpam delikatnie aby nie nadepnąć łapki, nawołuję kota jej imieniem... kątem oka widzę wciąż jej merdający wesoło ogonek. Wszyscy namawiają aby wziąć następnego pieska ale ja wciąż się najeżam, że drugiej takiej towarzyszki i przyjaciółki już nie znajdę...
A czas płynie, niczym nie wzruszony zmienia kartki w kalendarzu. Wakacje dobiegają końca i już w przyszły czwartek rozpoczniemy rok szkolny. Lato też zaczyna tracić kolory, powoli, bardzo powoli tu i ówdzie błyska pomarańcz i brąz. Kasztany dojrzały, zakwitły wrzosy, w lesie pojawiły się grzyby. Na targu coraz trudniej znaleźć maliny i jagody. Moja dzisiejsza propozycja będzie idealna na pożegnanie lata. Sernik na zimno, z jagodami, w modnym kolorze ombre. Sernik cieszy oko i podniebienie, jest delikatny w smaku a przy tym mocno jagodowy. Przygotowanie go nie sprawi wam trudności. Polecam na niedzielę, lub poniedziałek jeśli wolicie :)











biszkopt:

2 jajka
2 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

masa serowa:

1 kg homogenizowanego serka waniliowego
1/3 szklanki cukru pudru
1 torebka galaretki owoce leśne
2 łyżki żelatyny
1 szklanka jagód

ponadto:

filiżanka naparu z kawy


Przygotuj tortownicę o średnicy 20 cm, dno oraz boki wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 170 stopni (termoobieg). Przygotuj biszkopt: białka oddziel od żółtek, białka wlej do dużej miski, ubij na sztywno a następnie dodaj cukier trzcinowy, nie przerywając ubijania dodaj po jednym żółtku. Ubite jaja mają być lśniące i napowietrzone pęcherzykami powietrza. Do masy jajecznej dodaj na przemian kakao i mąkę pszenną, delikatnie mieszaj ręczną trzepaczką. Na końcu wmieszaj proszek do pieczenia. Ciasto przelej do tortownicy, wyrównaj wierzch i piecz ok. 20 minut. Gotowy biszkopt wystudź i naponczuj kawą.
Jagody zmiksuj blenderem na gładką masę. 
Galaretkę wsyp do dzbanka, zalej 200 ml przegotowanej wody, dokładnie wymieszaj. Gdy galaretka się rozpuści dodaj żelatynę i dokładnie wymieszaj. Studź galaretkę co jakiś czas mieszając i sprawdzając konsystencję.
Serek zmiksuj z cukrem pudrem, a następnie podziel równo pomiędzy trzy miseczki. Do pierwszej miseczki dodaj 1 łyżkę jagód, wymieszaj ręczną trzepaczką. Do drugiej miski dodaj resztę musu jagodowego, dokładnie wymieszaj. Trzecią miseczkę pozostaw. Wystudzoną galaretkę podziel równo pomiędzy miseczki z serkami, dokładnie wymieszaj.
Biszkoptowy spód ułóż na paterze, zapnij wokół niego obręcz i uszczelnij przestrzenie paskami papieru dopieczenia. Na spód wylej najciemniejszy serek,wyrównaj wierzch i wstaw na 10 minut do lodówki. Po tym czasie wyciąg ciasto z lodówki i powoli wylej jaśniejszy serek. Wyrównaj wierzch i wstaw na 10 minut do lodówki. Na końcu wylej serek bez dodatku jagód, wyrównaj wierzch i wstaw do lodówki. Sernik schładzaj przed podaniem co najmniej 2-3 godziny, a najlepiej całą noc.
Przed podaniem udekoruj listkami mięty i świeżymi jagodami.

6 komentarzy:

  1. Wyglada cudnie! Zainspirowałas mnie😍

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepięknie! Jagody to jedne z moich ulubionych owoców.

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne warstwy☺ czy zamiast jagód nadadzą się jeżyny? I czy serek homoghomogenizowany można zastąpić naturalnym lub jogurtem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeżyny jak najbardziej, tylko po zmiksowaniu trzeba przetrzeć przez sitko aby pozbyć się pesteczek. Serek naturalny nada się na pewno natomiast nie wiem jak z jogurtem, nigdy nie używałam.

      Usuń
  4. Czy zamiast serka homogenizowanego mozna dac ser sernikowy z wiaderka? I czy mozna zamrozic pod polewe lustrzana?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, ser sernikowy nada się jak najbardziej. Co do mrożenia ciężko mi powiedzieć. Żelatyna z galaretki powinna spełnić zadanie ale nie dam 100% gwarancji, ponieważ nie próbowałam go mrozić.

      Usuń