czwartek, 21 kwietnia 2016

Jogurtowe lody "Ciasteczkowy potwór"






Co za dzień, słońce nam uśmiech śle; Chce byś Ty też tu dzisiaj wpadł... Kto z was pamięta tę piosenkę łapka w górę :) Ulica Sezamkowa, wynalazek amerykańskiej telewizji dla najmłodszych. Co sobotę zasiadałam przed telewizorem aby śledzić przygody dzieci i potworów z tej ulicy.Pokochałam z całego serca kosmate potworki Elmo i Ciasteczkowego Potwora, Wielkiego Ptaka i Liczyhrabię, zaśmiewałam się z pogaduszek Erniego i Berta. Seanse z Ulicą Sezamkową był integralną częścią każdej soboty. Ku mojej wielkiej radości Kacper podzielił moje upodobania i od swych najmłodszych lat oglądał Świat Elmo a bajki długometrażowe z udziałem Sezamkowców były jego ulubionymi.
Całkiem niedawno przeglądając Pinterest trafiłam na zdjęcie lodów Cookie Monster. Zobaczyłam i wiedziałam,że ja też muszę takie zrobić. Zdjęcie stało się luźną inspiracją, przepis na lody jest moim pomysłem. I oto są, może nieco kiczowato niebieskie ale robienie ich sprawiło mi dziką radość. Pomijając dodatek ciasteczek są to lody dwuskładnikowe. Przygotowanie ich zajmie wam dosłownie chwilę a zadowolenie dziatwy gwarantowane. Nie będę oszukiwać,sama też się poczęstowałam :)
Lody świetnie się sprawdzą na dziecięcych przyjęciach, koniecznie wypróbujcie.









składniki:

puszka mleka skondensowanego (ok 500g)
500 g jogurtu naturalnego
4 ciasteczka brownie z kawałkami czekolady
4 ciasteczka pieguski
1-2 krople niebieskiego barwnika spożywczego (użyłam Wilton)



Mleko skondensowane wymieszaj w misce z jogurtem naturalnym i barwnikiem za pomocą trzepaczki. Dokładnie wymieszaj. Gotową masę przelej do pudełka o pojemności 1 l i wstaw do zamrażarki. Co godzinę mieszaj masę aby mroziła się równomiernie. Po pierwszej godzinie dodaj do masy pokruszone ciastka,delikatnie wymieszaj. Lody potrzebują 6-8 godzin do całkowitego zastygnięcia. Przed podaniem wyjmij lody i wstaw je na około kwadrans do lodówki, ułatwi Ci to nabieranie porcji.

4 komentarze:

  1. Lody wyglądają bardzo smakowicie! Z tym mleczkiem skondensowanym muszą być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Haha, pomysł wspaniały! Zjadłabym sobie teraz ;)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń