Zielono mi, przyszła wiosna. Wystarczyły dwa dni ładnej, słonecznej pogody i dokoła mnie eksplodowała zieleń. Osiedlowe krzaczory, wiejskie wierzby, bzy w babcinym ogródku wypuściły spragnione słońca pączki rozsiewając wszędzie optymistyczną zieleń. Serce rośnie jak się na to patrzy. Poczułam przypływ energii, całe dnie spędzałabym na świeżym powietrzu. Proszę jak niewiele potrzeba aby świat był piękniejszy a człowiek bardziej optymistyczny. Rudziszonowa zrzuciła już całe zimowe futro, Arabella nadgania jak może; swoją drogą nie uwierzycie ile z takiego konia można wyczesać włosia. Szczotki i zgrzebła pracują na pełny etat a ja wracam do domu oklejona rudym futerkiem :)
W ostatnią niedzielę uruchomiliśmy nasz sprzęt do bbq, chyba trochę przedwcześnie bo w sklepach ciężko jeszcze o asortyment do grillowania. Inauguracja była pyszna, tyle mogę powiedzieć :)
Wraz z wiosną przyszły nowe pomysły, nowe plany. Mam nadzieję,że słodkie menu z Five o'clock przypadnie wam do gustu i będziecie chętnie zaglądać po wiosenne/letnie inspiracje.
Dziś zapraszam was na zieloną babkę szpinakową. Jest to babka bezglutenowa, pieczona na mące gryczanej. Jeżeli jej nie lubicie śmiało możecie zastąpić ją mąką pszenną. Ja osobiście bardzo lubię jej orzechowy posmak i chętnie dodaję ją do swoich wypieków. Babka jest wilgotna, niezbyt słodka jak na mój gust idealna. Koniecznie wypróbujcie. Przepis dołączam do akcji: Babki (po)wielkanocne
składniki:
300 g świeżego szpinaku
3 jajka
150 ml oleju
1/2 szklanki cukru trzcinowego
1 1/2 szklanki mąki gryczanej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
otarta skórka z 1 cytryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotuj foremkę na babkę (jedna dużą lub dwie mniejsze jak w moim przypadku) , dno oraz boki wysmaruj masłem. Piekarnik nagrzej do 170 stopni (termoobieg). Szpinak zblenduj w blenderze kielichowym. Jajka wbij do miski, dodaj do nich cukier trzcinowy i ubij mikserem na puszystą masę. Wlej olej i dokładnie zmiksuj. Następnie przelej zmiksowany szpinak, dodaj obie mąki oraz skórkę cytrynową i proszek do pieczenia. Krótko zmiksuj do połączenia składników. Gotowe ciasto przelej do foremki, wyrównaj wierzch i wstaw do piekarnika. Piecz przez 60 minut do tzw suchego patyczka. Gotową babkę wystudź. Możesz ja polać lukrem, posypać cukrem pudrem lub serwować saute.
Cudowna babka! I wszystkie składniki są zdrowe, a ten kolor :)
OdpowiedzUsuńSzpinak, gryka i i cukier po wiem Ci ze zaskakujace polaczenie <3
OdpowiedzUsuńSuper jest ta babka! Robiłam podobną w okolicach świąt Bożego Narodzenia i Stwórca nie mógł wyjść z podziwu, że tam jest szpinak ;) Piękny Ci lukier wyszedł, mój zawsze taki bladziutki jest :P
OdpowiedzUsuńJa też uwielbiam to połączenie ze szpinakiem, a co do lukru to trafiłam na jakieś extra jajko, zazwyczaj tez wychodzi mi taki sobie.
UsuńŚliczna ta babka. Ciasta ze szpinakiem mają moc - dają piękny kolor, ale nie zakłucają smaku. Nie przepadamy za mąką gryczaną, czy można tę babkę zrobić z inną mąką bezglutenową?
OdpowiedzUsuńŚmiało możesz użyć innej, owsiana bezglutenowa lub jaglana powinna się nadać 😊
UsuńZaskakująca babka! Uwielbiam ciasta z dodatkiem warzyw, ale takiej jeszcze nie robiłam. Zabieram przepis do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuń