niedziela, 6 września 2015

Dyniowe kostki gryczano-migdałowe- smak jesieni



Jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki pogoda zmieniła się jak w kalejdoskopie.Dokładnie tydzień temu moczyłam swoje rozgrzane stopy w jeziorze, dziś zanurzam je ale pod kołdrą i próbuję rozgrzać. Pożegnaliśmy lato i powitaliśmy jesień ogniskiem i kociołkiem.Było bajecznie, pełnia księżyca, ciepły wieczór, drewno trzaskające w ogniu, pyrkający kociołek. Była nalewka na rozgrzewkę, pieczone ziemniaki z popiołu, było podglądanie koni podczas snu,były tańce i śpiewy. Wczoraj znów rozpaliliśmy ognisko, miło było rozgrzać dłonie, obserwować płomienie liżące drewno. Upiekliśmy kiełbaski, jabłka i ziemniaki, żal było wracać do domu. Aura iście wrześniowa, wczoraj poranek przywitał mnie chłodny i rześki, w stadninie przywitał mnie deszczyk i mgła żeby godzinę później ustąpić miejsca słońcu i pięknej pogodzie. Dziś znów jest chłodno ale kto wie jak rozwinie się ten dzień...
Kilka dni temu przyniosłam do domu pękatą pomarańczową bańkę, tak tak, mowa o dyni. Baaa to nie byle jaka dynia. Jej wysokość dynia hokkaido, królowa jesieni. Czekałam na nią z utęsknieniem. Gdy zobaczyłam jak pręży się i kusi soczystym kolorem z półki warzywniaka,musiałam ją zabrać do domu. Za nią przyszły kolejne,w kuchni zrobiło się pomarańczowo i jesiennie. Na balkonie rozsiadł się wrzos, mamiąc Stefka kolorami purpury i gałązkami tańczącymi na wietrze.
Zapraszam was na preludium jesiennego menu na Five o'clock. Dzisiejsza propozycja to gryczano-migdałowe kostki z nadzieniem z dyni. Cud.miód, niebo w gębie ;)






kruszonka:

150 g zimnego masła
1 1/2 szklanki mąki gryczanej
3/4 szklanki mielonych migdałów
1/2 szklanki cukru trzcinowego
3 łyżki kakao


nadzienie:

2 szklanki puree z dyni
200 g naturalnego serka homogenizowanego
2 jajka
1/2 szklanki cukru trzcinowego
1 łyżeczka przyprawy korzennej



Wykonanie jest bajecznie proste.Dno oraz boki kwadratowej foremki wyłóż papierem do pieczenia.Masło,mąkę,migdały,kakao i cukier włóż do miski. Wprawnymi ruchami zagnieć kruszonkę. Składniki na nadzienie włóż do dużej miski, zmiksuj do połączenie się składników. Na dno foremki wysyp połowę kruszonki, delikatnie wyrównaj. Za pomocą łyżki nałóż nadzienie dyniowe,wygładź wierzch,a następnie przykryj resztą kruszonki. Wierzch wyrównaj. Ciasto wstaw do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piecz przez 30-35 minut.Prawda,że proste??? :)

3 komentarze:

  1. Aż mi zapachniało jesienią :) To ciasto zapowiada się pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. cudowne ciacho i ten kontrast kolorów w nim prezentuje się rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, cudownie jesienne ciasto :)
    No i ten kolor - powalający :)

    OdpowiedzUsuń