niedziela, 20 września 2015

Babie lato- gryczane brownie z malinami




Przyszło babie lato,wyczekane, ciepłe, z mglistymi porankami i ciepłymi wieczorami. Kurtka z kożuszkiem, którą wyrwałam czeluściom szafy wróciła na swoje miejsce i czeka na chłodniejsze czasy. Tu i ówdzie w koronach drzew widać już pierwsze przebłyski rudości, zaczynam czuć,że jesień rozgościła się już na dobre. Chaos związany z początkiem roku szkolnego powoli się uspokaja i wszystko wraca na stare tory. Codziennie rano spaceruję z Rudziszonkiem, niespiesznie przemierzamy nadwiślańskie tereny i wygrzewamy się w słońcu. Weekendy zdominowały tereny z Arabellą, galopujemy po polnych bezdrożach chłonąc ich zapachy i kolory. Palimy ogniska, pieczemy kiełbaski i ziemniaki, celebrujemy ciepłe jesienne wieczory. Na balkonie pająk utkał firanę z pajęczyny, która co rano pokrywa się błyszczącymi kropelkami.Na parapecie łypie pomarańczowym okiem pękata dynia a obok niej przycupnął wrzos. Jest jesiennie, jest pięknie.
Na jesienne popołudnia polecam wam do herbaty gryczane brownie z malinami. Co roku zamykam w słoiczki  maliny z cukrem. Czekają sobie grzecznie na zimowe dni aby połączyć się w parę z herbatą i miodem. Oczywiście przed sezonem testujemy słoiczek czy dwa aby sprawdzić czy maliny udały się pyszne. Bardzo lubię takie maliny dodawać do ciast i tak postanowiłam zrobić w tym przypadku. Połączenie czekolady i malin było strzałem w dziesiątkę. Spróbujcie sami.W taki deszczowy dzień jak dziś to idealny dodatek do kawy czy herbaty. Deszcz przyniósł chwilowe ochłodzenie ale i nadzieję, że być może grzyby pojawią się w naszych lasach. Trzymam kciuk za grzybobranie a w drugiej dłoni trzymam kawałek brownie :)






brownie:

300 g czekolady deserowej
3 jajka
150 masła
1/3 szklanki cukru trzcinowego
3/4 szklanki mąki gryczanej
słoiczek malin w syropie (250ml)





Przygotuj prostokątną foremkę 20x25 cm, dno oraz boki wyłóż papierem do pieczenia.Piekarnik nagrzej do 170 stopni.Masło oraz czekoladę włóż do rondla o grubym dnie. Podgrzewaj do momentu gdy składniki dokładnie się rozpuszczą. Dokładnie wymieszaj,zestaw z ognia lekko przestudź. Do przestudzonej czekoladowej masy dodaj jajka,cukier oraz mąkę gryczaną,dokładnie wymieszaj. Czynność nie wymaga użycia miksera,ja mieszam ciasto za pomocą trzepaczki.Gotowe ciasto przełóż do foremki,wyrównaj wierzch. Maliny odsącz z syropu i dodaj do ciasta. Ciasto wstaw do piekarnika i piecz przez 30 minut. Gotowe przestudź, pokrój na małe porcje i rozkoszuj się tym jesiennym przysmakiem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz