niedziela, 11 stycznia 2015

Aksamitne jaglane puddingi z gorącym sosem truskawkowym







Jeśli oglądaliście kiedykolwiek Kubusia Puchatka, to na pewno znacie wiatrodzień, dzień w którym wiatr porwał Sowie dom. Gdybym mieszkała w takiej chatce na drzewie, jestem pewna że dziś wiatr porwałby i mój domek. Wiatr szaleje od wczorajszego wieczoru, przyniósł jeszcze więcej deszczu,za to dziś rozgonił chmury na wszystkie możliwe strony. Wczesne przedpołudnie spędziłam na świeżym powietrzu, za to po powrocie do domu od razu wskoczyłam w ulubiony dres i zaszyłam się w sypialni aby ukraść kołdrze trochę ciepła.
Rano, jeszcze przed moim wyjściem z domu przygotowałam pyszne śniadanie, które dziś spełni też funkcję deseru. Pisałam wam już o mojej miłości do jaglanki,a jest ona bezgraniczna :). Do tej pory jadałam ją głównie ugotowaną na sypko, za to od niedawana zaczęłam puszczać wodze fantazji, dzięki czemu mogę odkrywać wciąż na nowo jej smak.Ugotowaną kaszę jaglaną zmiksowałam z mlekiem kokosowym i bananami. W efekcie otrzymałam mega aksamitny pudding, pyszny i sycący. Do tego przygotowałam szybki sos truskawkowy,wierzcie mi to połączenie jest rewelacyjne.
Leniwie płynie popołudniowy czas,a ja nie zamierzam się wynurzać z mojego przytulnego kącika. Stefan znalazł sobie miejsce na parapecie, z którego obserwuje wielki świat. Rudziszonowa umościła sobie miejsce koło mojego łóżka i tak sobie leniuchujemy.W błogim lenistwie skierujemy się w stronę poniedziałkowego chaosu, który już tuż tuż. 










pudding jaglany:

2 torebki ugotowanej kaszy jaglanej (200 g suchej kaszy)
1/2 puszki mleka kokosowego
3 dojrzałe banany
1/3 szklanki cukru trzcinowego


sos truskawkowy:

500 g mrożonych truskawek
2 łyżki cukry trzcinowego
1 łyżka skrobi ziemniaczanej



Zacznij od rozmrożenia truskawek, w trakcie którego truskawki puszczą sok. Ja otrzymałam 100 ml, dopełniłam 50 ml wody. W małym rondelku podgrzej połowę soku truskawkowego, dodaj do niego cukier. W reszcie soku rozprowadź skrobię a gdy sok w rondelku zacznie wrzeć, wlej do niego mieszaninę, zamieszaj, dodaj owoce i zagotuj. Gdy sos zgęstnieje wyłącz ogień i lekko przestudź sos truskawkowy. Mleko kokosowe, banany i cukier zmiksuj blenderem. Ugotowaną, jeszcze gorącą kasze dodaj do bananów i zblenduj na gładką masę. Gotowym puddingiem napełnij miseczki, na wierz wylej sos z truskawkami. Z podanej porcji otrzymałam dwie solidne porcje na śniadanie i dwie porcje deseru w pucharku.






1 komentarz: