niedziela, 12 października 2014

Happy Thanksgiving cupcakes-babeczki na święto dziękczynienia





Święto dziękczynienia to najważniejsze święto dla Amerykanów.Przypada w czwarty czwartek listopada.Rodziny i przyjaciele spotykają się i zasiadają wspólnie do stołu aby podziękować za udany rok. Na stole króluje pieczony indyk ale znajdują się na nim także potrawy ze wszystkich darów jesieni. Nie może zabraknąć też deseru z dyni. Może to być tarta, sernik lub pyszne babeczki.
Inspiracją do powstania tego postu były śliczne papilotki i amerykańskie mini flagi,które udało mi się zamówić prosto USA.Pierwotnie miały mi posłużyć do stworzenia deseru w barwach amerykańskich na święto 4 lipca ale że przesyłka sporo się przedłużyła stwierdziłam,że idealnie sprawdzą się również przy święcie dziękczynienia.
A więc świętujmy jesień,dziękujmy za udany rok i częstujmy się babeczkami :)






mufinki:

80 g masła
1 jajko
150 ml sprite lub wody gazowanej
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia


nadzienie:

4 łyżki puree z dyni
4 łyżki waniliowego serka
1/2 łyżeczki przyprawy do piernika


polewa:

80 g serka mascarpone
300 ml słodkiej śmietanki 30%
4 łyżki cukru pudru
odrobina pomarańczowego barwnika





Przygotuj formę do muffinek,wyłóż ją papilotkami. Masło rozpuść w rondlu, przelej do miski, lekko ostudź. Wbij jajko i dodaj wszystkie składniki suche oraz mokre. Za pomocą trzepaczki połącz wszystkie składniki. Gotową masą napełnij papilotki do 1/3 wysokości.
Składniki na nadzienie wymieszaj ze sobą w miseczce. Nałóż nadzienie na każdą babeczkę, a następnie przykryj nadzienie drugą warstwą ciasta do 3/4 wysokości.
Wstaw blaszkę do nagrzanego piekarnika i piecz przez 30 min. Wystudź gotowe babeczki, z podanej ilości składników otrzymasz 10-12 muffinek.
Śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem,dodaj serek mascarpone,dokładnie wymieszaj. Podziel masę na dwie części, do jednej dodaj pomarańczowy barwnik. Przygotuj 3 jednorazowe rękawy cukiernicze. Jeden napełnij białą śmietanką, drugi pomarańczową. Oba rękawy włóż do trzeciego z końcówką w kształcie gwiazdki. Udekoruj każdą babeczkę. Babeczki schłódź przed podaniem.






2 komentarze: