Właśnie zaczyna się wieczór Halloween, święto popularne na całym świecie i coraz bardziej znane u nas. Dla większości Polaków ciężko jest przełknąć zabawowe zwyczaje tego święta. U nas Święto zmarłych obchodzimy w ciszy i powadze. Ja uważam,że jest czas na wspominanie bliskich, których już nie ma z nami ale jest też czas na zabawę. Od kilku lat wpuszczam za próg mojego domu duchy i duszki, przygotowuję małe przekąski na ten wieczór, upiorne bardziej lub mniej.
Dziś dzielę się z wami małymi imprezowymi przekąskami- mini dyniami z popcornu.
Propozycja idealna do schrupania dla dzieci, robi się ją szybko, wygląda bardzo ładnie, znika w oka mgnieniu. Jest to świetna propozycja na Halloween party, spróbujcie sami :)
Przepis dołączam do akcji Strrraszne przepisy, czyli Halloween od kuchni.
dynie:
2 szklanki uprażonego popcornu
150 g pianek
2 czubate łyżki masła
1 łyżeczka barwnika pomarańczowego
zielone żelki (na ogonki)
Pianki, masło i barwnik włóż do dużej miski. Miskę umieść nad garnkiem z gotującą się wodą i rozpuść składniki. Zestaw miskę z kąpieli parowej, wsyp do niej popcorn i wymieszaj łyżką lub szpatułką. Uważaj żeby nie poparzyć palców. Gdy mas wystygnie uformuj z niej małe dynie, otrzymasz 6 sztuk. Z żelków wytnij ogonki i wetknij w każdą dynię.
ale pomysłowe :)
OdpowiedzUsuńprawda,że śliczne??? :)
Usuń