Lubicie galaretkę???Ja nie znoszę,a przynajmniej nie w postaci galaretki w pucharku ozdobionej bitą śmietaną. Lubię za to dodawać galaretkę deserów i ciast bo nadaje im przyjemny smaczek.
Za mną słoneczna niedziela, wyprawa do Sandomierza, spacer po Starówce i pyszna kawa mrożona :p
w domu też niedzielny klimat,cisza,spokój,leniwie płynący czas. Wczoraj ukręciłam pierwsze domowe lody waniliowe,a co za tym idzie zostało mi sporo białek. Pomyślałam,że na ich bazie stworzę coś prostego i absolutnie pysznego a że pod ręką miałam również galaretkę truskawkową mój wybór padł na truskawkowe rożki. Zrobisz je w oka mgnieniu,a później będziesz się zastanawiać jak w tak krótkim czasie można zrobić coś tak smacznego ;)
Mój przepis dołączam do akcji "Rozpocznij owocowy sezon z galaretkami Winiary"
truskawkowa beza szwajcarska:
5 białek
1/3 szklanki cukru pudru
1 opakowanie galaretki truskawkowej Winiary
1/2 łyżeczki octu jabłkowego
różowy barwnik w paście
ponadto:
opakowanie rożków waflowych
posypka
Białka przelej do dużej metalowej miski.Miska musi być na tyle duża aby można ją ustawić na rondlu z gotującą się wodą.Rondel napełnij do połowy wodą i postaw na ogniu.
Białka ubija na sztywno,a następnie wmieszaj cukier puder i dodaj ocet.Nie przerywaj ubijania.Białka powinny być dobrze ubite i lśniące.Teraz wmieszaj galaretkę i odrobinę barwnika w paście.Miskę ustaw nad kąpielą parową i ubijaj do momenty,w którym zauważysz ze masa wyraźnie zgęstnieje.
Zdejmij z miskę z kąpieli parowej i ostudź.Gotowym kremem napełnij rękaw cukierniczy z ulubioną tylką. Masą napełnij rożki,ustaw je pionowo tak aby masa mogła zastygnąć.Wierz truskawkowych rożków udekoruj posypką.Z podanej porcji udało mi się napełnić 12 małych rożków.
I jeszcze kilka obrazków,które udało mi się uchwycić w te piękne majowe dni
jednym słowem truskawkowe ptysie :) mniam
OdpowiedzUsuńaaa rzeczywiście,ten smak coś mi przypominał ale nie mogłam skojarzyć,a przecież jadłam kiedyś ptysie nadziewane takim kremem :) mniamniam
Usuń