poniedziałek, 10 lutego 2014

Piwne muffiny z preclami





Uwielbiam Guinnessa,jego głęboki kolor i kremową pianę.Lubię zasiąść ze szklaneczką,obejrzeć film ale zazwyczaj nachodzi mnie ochota aby coś przekąsić.Co by tu.. hm może precle,a może pajdę chleba ze smalczykiem,a może coś co połączy te wszystkie smaki??? Tak właśnie powstały muffiny na ciemnym piwie,z dodatkiem smalczyku,czekoladowym ganache i słonymi preclami.Smakowita pajda zaskoczyła mnie tym,że idealnie komponuje się nie tylko z daniami wytrawnymi ale również z wypiekami.Smalczyk delikatnie podkręca dymny,piwny smaczek,cóż ja już jestem fanką tych muffinek,a może i wy się skusicie???






muffinki:

3 jajka
150 ml Guinnessa
50 g smalczyku Smakowita Pajda (jabłko+cebulka)
50 g masła
3/4 szklanki mąki pszennej
2 łyżki kakao
1/2 szklanki cukru trzcinowego
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli

polewa:

150 ml słodkiej śmietanki 30%
150 g czekolady deserowej
50 g mlecznej czekolady
50 g masła

wierzch:

słone precle (użyłam krakowskich)
50 g czekolady deserowej



Przygotuj foremkę na muffinki,wyłóż ją papilotkami.Rozgrzej piekarnik do 170 stopni.Smalczyk i masło podgrzej delikatnie w rondelku tak aby się rozpuściły,przelej do dużej miski.Dodaj jajka oraz piwo,zamieszaj.W osobnej misce połącz suche składniki.Suche składniki dodawaj partiami do mokrych,nie musisz angażować miksera,doskonale poradzisz sobie zwykłą trzepaczką.Gotowym ciastem napełnij papilotki,z podanej ilości otrzymasz 12 babeczek.Foremkę wstaw do piekarnika i piecz przez 30 minut do suchego patyczka.Gotowe muffinki ostudź.
Teraz zajmij się kremem.Śmietankę,masło i czekoladę umieść w rondlu i delikatnie podgrzej,tak aby składniki się połączyły.Dokładnie wymieszaj powstały krem i odstaw aby ostygł.Ja sój krem po lekkim przestudzeniu schowałam do lodówki-zdecydowanie przyspiesza to proces zmiany konsystencji polewy.
Gotową polewą napełnij rękaw cukierniczy i używając dowolnej tylki udekoruj każdą babeczkę.
Precle potłucz na okruchy i udekoruj nimi wierzch babeczek.50 g czekolady deserowej rozpuść w kąpieli wodnej i polej nią preclową koronę.
Przepis dołączam do akcji Majany "Smakowita pajda to kulinarna frajda", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda. 










2 komentarze:

  1. Bardzo ciekawe muffinki.
    Dziękuję za udział w konkursie, wysłałam maila.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję z ciepłe słowa :), cała przyjemność po mojej stronie
      Pozdrawiam

      Usuń