niedziela, 9 lutego 2014

Czekoladowa rozpusta,sernik z Nutellą







Lubię leniwe niedzielne przedpołudnia przy filiżance herbaty i koniecznie z kawałkiem czegoś co umili mi kontemplację leniwie płynącego czasu.Uwielbiam sernik ale koniecznie saute tzn. bez spodu.Uważam po prostu,że spód zakłóca jedwabisty smak sernika, to takie moje małe kulinarne skrzywienie :)
To moje pierwsze podejście do sernika z Nutellą,całkiem udane zresztą :),o czym świadczy rekordowe tempo w którym zniknął.Moja wersja składa się sernika,kremu czekoladowego i czekoladowej polewy na wierzchu.Jeśli uważasz,że to przesada,możesz zaserwować sernik bez dodatków,smak i tak będzie fantastyczny.Skusicie się?






sernik:

300 g naturalnego serka homogenizowanego
250 g mascarpone
1 jajko
2 żółtka
1/2 szklanki cukru trzcinowego
150 g kremu czekoladowego Nutella
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
5 łyżek czekoladowych kropelek deserowych

krem:

150 ml śmietanki 30%
50 g czekolady deserowej
1 czubata łyżka cukru pudru

polewa:

100 g czekolady deserowej
50 ml śmietanki 30%

opcjonalnie posypka czekoladowa lub kropelki czekoladowe





Przygotuj tortownicę o średnicy 20 cm,wyłóż papierem do pieczenia,piekarnik z termoobiegiem rozgrzej do 170 stopni. Nutellę włóż do miseczki,podgrzej delikatnie w mikrofalówce.Oba serki,jajka i cukier umieść w misce i zmiksuj na gładką masę.Dodaj mąkę ziemniaczaną oraz półpłynną Nutellę,dokładnie wymieszaj.Na końcu dodaj kropelki czekoladowe.Gotową masę wlej do tortownicy.Tortownicę owiń od spodu folią aluminiową,wstaw do piekarnika.Do blaszki na której ustawisz tortownicę wlej wrzątek.Piecz sernik w kąpieli wodnej przez 60 min.Po tym czasie wyłącz piekarnik i wystudź w nim sernik.
Czekoladę na krem rozpuść w kąpieli wodnej i lekko przestudź,Śmietankę ubij z cukrem pudrem na sztywno i wymieszaj z przestudzoną czekoladą.Wyłóż krem na sernik.
Składniki na polewę rozpuść w rondlu,nie gotuj,przestudź.Gotową przestudzoną polewą oblej sernik,wierzch udekoruj posypką.


przepis dołączam do akcji

                                                                               


                                                 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz