środa, 31 lipca 2013

Semifreddo z owocami lasu



Jeżyny obrodziły w tym roku fantastycznie,w maliniaku mieni się kolorami szkarłatu.Grzechem byłoby nie wykorzystać tego dobrodziejstwa.Proponuję wam semifreddo z owocami lasu.Deser łatwy w przygotowaniu a w smaku po prostu niebiański.Przekonajcie się sami.





składniki


2 białka
4 żółtka
3/4 szklanki cukru trzcinowego
450 ml śmietanki 30%

200 g jeżyn
200 g malin
2 łyżki cukru pudru




Przygotuj foremkę keksówkę,wyłóż ją folią spożywczą.Przygotuj dużą miskę,mały rondel napełnij do połowy wody.Ubij na sztywno białka z połową cukru trzcinowego.Ustaw miskę na rondelku z gotującą się wodą i ubijaj aż białka będą lśniące.Dodaj po jednym żółtku, ubijaj przez około 10 minut do momentu gdy masa zgęstnieje.Miskę odstaw aby masa ostygła.
Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z resztą cukru trzcinowego.Delikatnie wymieszaj z masą jajeczną.Masę przełóż do uprzednio przygotowanej foremki.Dodaj do niej połowę jeżyn i malin.Delikatnie wymieszaj i wstaw masę do zamrażarki na 5-6 godzin.
Przygotuj sos owocowy.Owoce zmiksuj blenderem i przetrzyj przez sitko aby pozbawić sos pestek.Dodaj do sosu cukier puder,wymieszaj.
Gotowe semifreddo przełóż do naczynia,zrobisz to bez problemu, ponieważ folia zapobiega przywieraniu do ścianek blaszki.
Deser podawaj obficie polany sosem z owoców i obsypany jeżynami.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz