poniedziałek, 12 sierpnia 2013

Torcik lodowy,najzimniejszy i cudownie miętowy



Dziś wrzucamy na tapetę lody,temat jak najbardziej na czasie.Sierpniowe upały nie są nam straszne gdy w zamrażarce mamy taki arsenał.A cóż to za tajna broń???Najwspanialszy,najzimniejszy torcik lodowy.Ciasto czekoladowe przykryte warstwą przepysznych lodów miętowych według receptury dziadka Grycana oraz krem czekoladowy na dokładkę.Nie wiem czy was to przekonuje ale mnie na pewno.Cóż tu pisać więcej,pędzę po następny kawałek :)


składniki:

225 g mąki pszennej
200 g cukru trzcinowego
85 g kakao
1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
250 ml mleka
125 ml oleju
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
200 ml przegotowanej,gorącej wody

1500 ml lodów miętowych (użyłam wyrobu dziadka Grycana)
100 g czekolady deserowej
125 g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
250 ml słodkiej śmietanki 30%
1 opakowanie podłużnych biszkoptów




Zacznij od przygotowania ciasta,W jednej misce wymieszaj suche składniki,w drugiej mokre oprócz wrzącej wody.Roztrzep jajka z olejem i mlekiem.Stopniowo dodawaj suche składniki,sukcesywnie mieszaj.Gdy wszystkie składniki się połączą wlej wrzątek i jeszcze raz dokładnie wymieszaj.Ciasto przelej do tortownicy o średnicy 24 cm.Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 35 minut,do suchego patyczka.
Gotowe ciasto ostudź na kratce.
Teraz poskładamy nasz torcik.Przygotuj podłużne biszkopty.Brzegi ciasta obkrój ostrym nożem tak aby między ciasto a obręcz tortownicy zmieściły się biszkopty.Obkrojone ciasto połóż na talerzu/paterze,zapnij obręcz tortownicy i poukładaj na sztorc podłużne biszkopty,ciasno jeden obok drugiego.
Teraz czas na lodowe wypełnienie.Lody muszą być miękkie,tak aby bez trudu można je rozsmarować na cieście.Pamiętaj jednak aby nie były roztopione.Tak przygotowany tort wstaw na kwadrans do zamrażarki.
Przygotuj krem czekoladowy.Czekoladę deserową rozpuść w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej,lekko przestudź.Śmietankę kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem,wmieszaj serek mascarpone i czekoladę,dokładnie wymieszaj.Wyłóż na warstwę lodową.Wstaw do zamrażarki na kolejny kwadrans.
Po tym czasie możesz raczyć siebie i bliskim tym wspaniałym deserem.Pamiętaj jednak,że długie przechowywanie w zamrażarce sprzyja zamarzaniu ciasta.




2 komentarze:

  1. Dziękuję :),pomysł podyktowany skwarem i gorącem ale efekt nie dość że chłodzący to także pyszny

    OdpowiedzUsuń