poniedziałek, 29 lipca 2013

Ciasto czekoladowe i polewa z nutelli




Dziś będzie słów kilka o mojej sympatii do piw smakowych.Nie,nie tych ze sztucznymi aromatami lecz tych które produkowane są przez niszowe browary.Do moich ulubionych należą te o owocowych nutach ale dziś zapraszam na wypiek na bazie piwa czekoladowego.Ciężkie czekoladowe ciasto,coś w stylu "mud cake",obficie oblane polewą z nutelli i zwieńczone szlagierami sezonu letniego-jagodami i malinami.
Ciasto nie jest zbyt słodkie,do minimum zredukowałam cukier,z lekkim smaczkiem ciemnego piwa.
Zdecydowanie pozycja warta wypróbowania w waszej kuchni.


składniki:

250 g masła
1/3 szklanki cukru trzcinowego
250 piwa Magnus czekoladowy
140 ml kwaśnej śmietany
6 łyżek kakao
2 jajka
1 1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia


polewa:

200 g nutelli
250 serka mascarpone

dekoracja:

maliny,borówki amerykańskie


Przygotuj tortownicę o średnicy 24 cm.Masło i piwo podgrzej w rondlu,do rozpuszczenia masła.Odstaw do ostudzenia.Jajka utrzyj na puch z cukrem trzcinowym.Kakao przesiej razem z mąką,proszkiem do pieczenia i sodą.Do masy jajecznej dodawaj partiami suche składniki oraz mieszankę piwa i masła.Mieszaj mikserem na najniższych obrotach.Gotowe ciasto przelej do tortownicy i piecz w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez 50 min.,do tzw suchego patyczka.Gotowe ciasto przestudź w tortownicy.
Przygotuj polewę. Nutellę podgrzej w mikrofalówce do płynnej konsystencji (wystarczy 45 sekund) i wymieszaj dokładnie za pomocą trzepaczki z serkiem mascarpone.Pamiętaj aby serek miał temperaturę pokojową.Gotowy krem schłódź przez kwadrans w lodówce.
Przestudzone ciasto udekoruj kremem i owocami.Pamiętaj,że to ciasto lubi zimno :).





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz