niedziela, 28 kwietnia 2013

Trifle a la Szwarcwald



Dzisiejszy dzień przywitał nas deszczową aurą.Powietrze przesycone jest wilgocią ale też zapachem wiosny.My się deszczu nie boimy,spaceruję więc z Rudziszonem,wracamy do domu zroszone kwietniowym deszczem.A po południu raczę moich łakomczuchów pysznym deserem.Szybko się go przygotowuje,efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania.To trifle a la Szwarcwald,aksamitny,niezbyt słodki deser,który myślę,że przypadnie wam do gustu.Jedna z moich wariacji na temat angielskiego trifle.


składniki:

7 cienkich plastrów gotowej rolady czekoladowej z kremem (200 g)
słoik wiśni w zalewie (680 g)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki nalewki wiśniowej
1 łyżka mąki kukurydzianej
2 łyżki cukru
425 ml mleka
2 żółtka
1 jajko
80 g czekolady mlecznej
300 ml słodkiej śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
wióry z gorzkiej czekolady
kandyzowane wiśnie



Przygotuj szklane naczynie na trifle. Na dnie ułóż plastry gotowej rolady.Wiśnie przelej razem z syropem do rondla.Odlej 100 ml syropu i wymieszaj go z mąką ziemniaczaną.Wiśnie zagotuj,dodaj nalewkę wiśniową,zagęść mieszaniną syropu i mąki ziemniaczanej.Gdy mieszanka zgęstnieje wylej całość na plastry rolady i odstaw do wystygnięcia.Przygotuj krem czekoladowy.W misce wymieszaj mąkę kukurydzianą z cukrem.Wlej nieco mleka i rozetrzyj na gładką masę.Dodaj żółtka i jajko,dokładnie utrzyj.Resztę mleka rozgrzej w rondlu,doprowadź do wrzenia,a następnie cienkim strumieniem dolewaj do masy,cały czas ubijaj aż masa będzie idealnie gładka.Postaw miskę nad rondlem z gorącą wodą.Gotuj na małym ogniu,mieszaj masę do momentu aż zgęstnieje.Dodaj pokruszoną na kawałki czekoladę i dokładnie wymieszaj.Wylej krem czekoladowy na przestudzone wiśnie.Całość schładzaj przez ok. 20 minut.Śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem.Udekoruj nią schłodzony deser.Wierzch obsyp wiórami czekolady i kandyzowanymi wiśniami.Przed podaniem schładzaj deser przez ok. 30 minut.




2 komentarze: