środa, 20 marca 2013
Torcik cappuccino
Oto ciasto,które zawojuje każdego wielbiciela kawowego napoju. Kawowo-czekoladowe blaty przełożone kremem cappuccino zwieńczone śmietankową chmurką o tym samym smaku i obsypane czekoladowymi wiórami.Nie lada gratka dla łakomczuchów.Dziś przypada pierwszy dzień astronomicznej wiosny i wyczułam w powietrzu pierwsze nuty ciepła.Oby tak dalej :).Zapraszam na five o'clock i kawałek torciku cappuccino.
Przepis pochodzi ze strony www.mojewypieki.com
Składniki:
5 jajek
125 g gorzkiej czekolady
125 g masła
1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej
150 g cukru
125 g maki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa:
250 g serka mascarpone
250 g śmietanki 30%
3 łyżeczki żelatyny
60 g cappuccino (użyłam o smaku kawy po wiedeńsku)
3 łyżki cukru
wierzch:
250 ml śmietanki 30%
1 łyżka cukru pudru
20 g cappuccino
pół tabliczki mlecznej czekolady
Zacznijmy od przygotowania tortownicy o średnicy 24 cm.Dno wyłóż pergaminem,boki posmaruj masłem.Nagrzej piekarnik do temperatury 170 stopni.Czekoladę i masło roztop na małym ogniu, lekko przestudź.Rozdziel białka od żółtek.Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli.W osobnej misce utrzyj żółtka z cukrem na puszystą masę.Dodaj partiami przestudzoną czekoladę z masłem.Gdy dokładnie utrzesz powstałą masę dodaj partiami mąkę kawę rozpuszczalną oraz proszek do pieczenia.Gdy wszystko dokładnie wymieszasz dodaj po łyżce ubite białka i delikatnie mieszaj.Tak przygotowaną masę wyłóż do tortownicy i wstaw do nagrzanego piekarnika.Piecz przez ok. 30 min. do suchego patyczka.Ciasto wystudź.
Teraz przygotujemy krem.Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie (1/4 szklanki),przestudź.Śmietankę ubij cukrem na sztywno.Dodaj po łyżce serek mascarpone oraz cappuccino.Dokładnie utrzyj,wlej żelatynę i jeszcze raz wymieszaj.Przestudzone ciasto przekrój na pół.Zapnij obręcz tortownicy wokół spodu i wyłóż na niego masę cappuccino.Przyłóż górnym krążkiem,lekko dociśnij.Wstaw do lodówki.
Przygotuj wierzch torciku.Ubij śmietankę na sztywno z łyżką cukru.Gdy śmietana będzie sztywna dodaj cappuccino i dokładnie wymieszaj.Wyłóż na wierzch tortu.Czekoladę roztop,rozsmaruj na desce i włóż na 10 minut do zamrażarki.Za pomocą noża zeskrob wióry i udekoruj nimi tort.Przed podaniem warto schłodzić tort przez ok. godzinę.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz